Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία

Εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία

Οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μπέλενε της Βουλγαρίας θα αρχίσουν πριν από το τέλος του 2008, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport. Στο Κοζλοντούι, τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει.

36

Οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μπέλενε της Βουλγαρίας θα αρχίσουν πριν από το τέλος του 2008, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport που ανέλαβε το έργο.

Το εργοστάσιο, 250 χλμ από τη Σόφια στην περιοχή του Δούναβη, θα είναι η δεύτερη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία μετά το σταθμό του Κοζλοντούι, επίσης στο Δούναβη, όπου τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες έκλεισαν με απαίτηση της ΕΕ.

Η συμφωνία μεταξύ της Atomstroyexport και της βουλγαρικής δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού (NEK) υπεγράφη στις 18 Ιανουαρίου, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σόφια Βλαντιμίρ Πούτιν, και αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή των μονάδων 1 και 2 του νέου σταθμού.

Η πρώτη μονάδα ελαφρού ύδατος θα λειτουργήσει το 2013 και η δεύτερη το 2014, προσφέροντας συνολική ισχύ 2.000 MW.

Τμήματα του έργου, συνολικού προϋπολογισμού  3,9 δισ. ευρώ έχουν ανατεθεί στη γαλλική Avena και τη γερμανική Siemens.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, καθώς η Βουλγαρία και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει συμφωνία διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων του Μπέλενε. Οι δύο χώρες συνεργάζονται πάντως για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων του Κοζλοντούι και η σχετική συμφωνία θα δεν αποκλείεται να υπογραφεί επεκταθεί και για το Μπέλενε.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 2.000 εξειδικευμένων εργατών από τη Ρωσία.

Την ανακοίνωση για την έναρξη του έργου έκανε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Γκενάντι Τέλτιαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ εμπειρογνωμόνων για την ενέργεια στη Σόφια και στη Μόσχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024