Αναθεώρηση των εκτιμήσεων

Στους 300.000 φτάνουν οι νεκροί στο Νταρφούρ, υποστηρίζει ο ΟΗΕ

Στους 300.000 φτάνουν οι νεκροί στο Νταρφούρ, υποστηρίζει ο ΟΗΕ
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες στο Νταρφούρ   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Νέα Υόρκη
Αναθεωρεί προς τα πάνω ο ΟΗΕ την εκτίμησή του για τον αριθμό των νεκρών στο Νταρφούρ, αναφέροντας ότι συνολικά 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αντίθετα με παλαιότερες εκτιμήσεις από το 2006 για 200.000 νεκρούς.

Την αποκάλυψη έκανε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας για ανθρωπιστικά ζητήματα Τζον Χόλμς κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου συζητήθηκαν τα γεγονότα στην σουδανική επαρχία.

Ο αριθμός των προσφύγων στο Νταρφούρ ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, ανέφερε ακόμα ο Τζον Χολμς.

Ωστόσο το Σουδάν, με δηλώσεις προς το Reuters του πρεσβευτή του στον ΟΗΕ Αμπνταλμαχμούντ Αμπνταλχαλίμ, τονίζει ότι ο αριθμός είναι υπερβολικός και κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς, ανεβάζοντας ελαφρά την παλαιότερη εκτίμηση για 9.000 νεκρούς. Πρόκειται για σχόλια «που δεν βοηθούν, δεν είναι ορθά, δεν είναι αξιόπιστα», ανέφερε σχετικά.

Στο Νταρφούρ σταθμεύουν 9.000 στρατιώτες της κοινής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης οι οποίοι πρέπει να επιτηρήσουν μία περιοχή παρόμοιου μεγέθους με τη Γαλλία. Στο μέλλον, πιθανόν όχι πριν το 2009, η δύναμη αυτή θα αυξηθεί σε 26.000 στρατιώτες.

Ακόμα και σήμερα, υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, ανομία και ατιμωρησία» ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για την αύξηση των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη