Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με απέλαση των προσφύγων του Νταρφούρ απειλεί το Τσαντ

Με απέλαση των προσφύγων του Νταρφούρ απειλεί το Τσαντ

Την αναστολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης στο Τσαντ αποφάσισε για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα το Τσαντ λέει ότι δεν θα δεχθεί άλλους πρόσφυγες από το Νταρφούρ και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να τους βρει καταφύγιο σε άλλη χώρα.

98

Την αναστολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης στο Τσαντ αποφάσισε για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα το Τσαντ λέει ότι δεν θα δεχθεί άλλους πρόσφυγες από το Νταρφούρ και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να τους βρει καταφύγιο σε άλλη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Τσαντ Νουραντίν Ντέλγουα Κασίρ Τσουμακόγιε δήλωσε ότι η είσοδος προσφύγων από το Νταρφούρ αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τους μεταφέρει, λέγοντας ότι εάν δεν το πράξει, θα το κάνει η ίδια.

«Το Τσαντ δεν μπορεί πια να υποστηρίξει κάτι τόσο βλαβερό για εκείνο. Οι πρόσφυγες φέρνουν ανασφάλεια. Σήμερα το Τσαντ βρίσκεται υπό την επίθεση του Σουδάν εξαιτίας αυτών των προσφύγων» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Τσαντ.

«Ζητάμε απλά να μεταφερθούν. Εάν δεν γίνει, θα το κάνουμε μόνοι μας […] η παρουσία τους μας δημιουργεί προβλήματα. Θα τους μεταφέρουμε για το συμφέρον της χώρας μας. Δεν μπορούμε πια να θυσιάζουμε το λαό μας» προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ντζαμένα στις αρχές του Φεβρουαρίου προκάλεσαν έντονη ανησυχία στον διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως η αποστολή ματαιώνεται για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει απεσταλμένος του BBC, η κατάσταση στη Ντζαμένα έχει σχετικώς εξομαλυνθεί, μετά την επιβολή, εδώ και λίγες μέρες, απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η αποστολή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προς τους χιλιάδες εκτοπισθέντες που έχουν κατασκηνώσει σε στρατόπεδα προσφύγων στο ανατολικό Τσαντ.

Όταν ξέσπασε η κρίση στην πρωτεύουσα, τα επεισόδια ήταν τέτοιας έντασης που ώθησαν 30.000 κατοίκους του Τσαντ να βρουν διέξοδο περνώντας τα σύνορα με το Καμερούν.

Τα βίαια επεισόδια και η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της συχνής σύγκρουσης ανταρτών και επίσημης κυβέρνησης καθιστούν επιτακτική την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η αποστολή υποτίθεται πως θα αναπτυσσόταν στο Τσαντ τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, για άλλη μια φορά η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα βρήκαν καταφύγιο στη γειτονική πόλη Κούσερι, η οποία όμως δεν έχει την υποδομή να δεχθεί τέτοιο όγκο ανθρώπων.

Τα Ηνωμένα Έθνη μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκφράζουν και πάλι την αγωνία τους για την τύχη των προσφύγων.

Όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις στις προμήθειες για τους πρόσφυγες από το Σουδάν στο ανατολικό Τσαντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024