Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίδειξη πυραυλικής τεχνολογίας από το Ιράν, που θέτει στόχο το Διάστημα

Επίδειξη πυραυλικής τεχνολογίας από το Ιράν, που θέτει στόχο το Διάστημα

Το πρώτο αξιόλογο διαστημικό του κέντρο εγκαινίασε τη Δευτέρα το Ιράν, πραγματοποιώντας παράλληλα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος προορίζεται να θέσει σε τροχιά τον πρώτο ερευνητικό δορυφόρο της χώρας.

28

Το πρώτο αξιόλογο διαστημικό του κέντρο εγκαινίασε τη Δευτέρα το Ιράν, πραγματοποιώντας παράλληλα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος προορίζεται να θέσει σε τροχιά τον πρώτο ερευνητικό δορυφόρο της χώρας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA, ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εγκαινίασε το διαστημικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει έναν επίγειο σταθμό ελέγχου και μία βάση εκτόξευσης.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την εκτόξευση ενός πυραύλου που έμοιαζε με τον μεγάλου βεληνεκούς «Σαχάμπ 3».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο πύραυλος ονομάζεται «Explorer 1» και «έφτασε στο Διάστημα». Εντούτοις, ανάλογοι ισχυρισμοί της Τεχεράνης έχουν αμφισβητηθεί στο παρελθόν.

Ο τεχνητός δορυφόρος ονομάζεται Omid (Ελπίδα) και πρόκειται να εκτοξευτεί κατά το νέο ιρανικό έτος (μετά το Μάρτιο του 2008).

«Θα πρέπει να έχουμε μία ισχυρή και ενεργή παρουσία στο Διάστημα» δήλωσε ο Μ.Αχμαντινετζάντ πριν από την εκτόξευση.

«Το Ιράν έκανε το πρώτο του βήμα (στο Διάστημα) με ισχύ, ακρίβεια και σωφροσύνη. Η κατασκευή και η εκτόξευση ενός πυραύλου είναι σπουδαίο επίτευγμα» πρόσθεσε.

Τα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης από την τελετή που προηγήθηκε της εκτόξευσης δείχνουν τον Ιρανό πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους σε μία αίθουσα, χωρίς να προσδιορίζεται η τοποθεσία της.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι νέοι ισχυρισμοί της Τεχεράνης αναμένεται να ενισχύσουν της ανησυχίες της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς συνηγορούν σε ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας της χώρας.

Πάντως, η Τεχεράνη ανακοινώνει συχνά προόδους σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τις τεκμηριώσουν.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, το μεγαλύτερο μέρος των επιτευγμάτων της Τεχεράνης στον τομέα αυτό βασίζονται σε τροποποιήσεις υπάρχουσας τεχνολογίας από τρίτες χώρες.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα νέο πύραυλο με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, με σκοπό να ενισχύσει το οπλοστάσιό του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024