Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βρετανία εγκρίνει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

Η Βρετανία εγκρίνει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μιας νέας γενιάς σταθμών πυρηνικής ενέργειας, ως μέσο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και απεξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αναβιώνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

36

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για την κατασκευή μιας νέας γενιάς σταθμών πυρηνικής ενέργειας ως μέσο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και απεξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να είναι πια ορατές, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται όλο και πιο δελεαστική σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση του Λονδίνου φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αναβίωσή της, μετά το «πάγωμα» που ακολούθησε την τραγωδία του Τσερνομπίλ το 1986. 

Παρουσιάζοντας το σχέδιο στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Βιομηχανίας Τζον Χάτον δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια «δοκιμασμένη και ασφαλής» πηγή ενέργειας που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίες.

Οι περιβαλλοντιστές καταδίκασαν το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια αφενός είναι επικίνδυνη, αφετέρου θα εκτρέψει κονδύλια από την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών. «Χρειαζόμαστε ενεργειακή αποδοτικότητα, καθαρότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκεντρωμένους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς όπως στη Σκανδιναβία» δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Η Βρετανία έχει ξεκινήσει ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποσχόμενη να μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 60%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2050.

Οι πυρηνικοί σταθμοί καλύπτουν σήμερα το 20% των αναγκών της Βρετανίας, σχεδόν όλοι όμως θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το 2023.

Ο Χάτον διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει ανώτατα όρια όσον αφορά το ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής που θα καλύπτουν οι πυρηνικοί σταθμοί. Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν από τον ιδιωτικό τομέα, οι περισσότερες στις θέσεις υπαρχόντων σταθμών.

Η Γαλλία και η Φινλανδία ήδη κατασκευάζουν νέους πυρηνικούς σταθμούς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει αιτήσεις αδειοδότησης που καταθέτει η βιομηχανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024