Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα και Χάκαμπι οι μεγάλοι νικητές στις προκριματικές της Αϊόβα

Ομπάμα και Χάκαμπι οι μεγάλοι νικητές στις προκριματικές της Αϊόβα

Ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ο πρώην κυβερνήτης Μάικ Χάκαμπι στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών είναι οι μεγάλοι νικητές στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας της Αϊόβα. Τρίτη η Χίλαρι Κλίντον, πίσω από τον Τζον Έντουαρντς.

28

Ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα ήταν ο μεγάλος νικητής στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατά την πρώτη μάχη στην κούρσα της προεδρικής εκλογής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας την Χίλαρι Κλίντον στην τρίτη θέση, πίσω από τον Τζον Έντουαρντς, στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας της Αϊόβα.

Στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Μάικ Χάκαμπι, πρώην ιερέας σε εκκλησία βαπτιστών και στη συνέχεια κυβερνήτης του Αρκάνσας, κέρδισε τις εκλογές στην συντηρητική πολιτεία, αφήνοντας πίσω του τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, παρ όλο που ο τελευταίος έκανε μία πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία.

Ο 46χρονος Ομπάμα, που επιδιώκει να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ με κεντρικό σύνθημα την ανάγκη για αλλαγή, συγκέντρωσε το 37,58% των ψήφων στην Αϊόβα. Η ανάλυση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη επιρροή στους νέους, ενώ ξεπέρασε και το ποσοστό της Χίλαρι Κλίντον μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων.

Ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2004 και πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς ακολούθησε με αρκετά μεγάλη διαφορά, στο 29,75%, και η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρώην πρώτη κυρία Χίλαρι Κλίντον στο 29,47%. Η έκπληξη, όμως, από την πλευρά του Έντουαρντς θα κριθεί ως προς τη διάρκειά της στο Νιου Χαμσάιρ.

«Έλεγαν πως αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ», είπε με ενθουσιασμό ο Ομπάμα σε υποστηρικτές του όταν ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα. «Επιλέγουμε την ελπίδα έναντι του φόβου, την ενότητα έναντι του διχασμού και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι η αλλαγή έρχεται», πρόσθεσε.

Αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της, δήλωσε από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον. «Μαζί ανοίξαμε το θέμα της αλλαγής», τόνισε, δηλώνοντας «απολύτως έτοιμη για την υπόλοιπη εκστρατεία και έτοιμη να ηγηθώ». Η Χ.Κλίντον προηγείται του Ομπάμα σε παναμερικανικό επίπεδο, με αρκετά μεγάλη διαφορά (46% έναντι 26%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της του Pew Research Center.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Χάκαμπι έλαβε το 34% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνι το 26%. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν και ο ηθοποιός και πρώην γερουσιαστής Φρεντ Τόμσον έλαβαν από το 13% των ψήφων. Ο Χάκαμπι έκανε λόγο για την ανάγκη μίας «νέας ημέρας» στην αμερικανική πολιτική, τονίζοντας ότι αυτή «αρχίζει εδώ, αλλά δεν τελειώνει εδώ».

Μεγάλοι χαμένοι των προκριματικών στην Αϊόβα είναι ο γερουσιαστής Κρις Ντον και ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, που έμειναν πολύ πίσω και αποφάσισαν να αποσυρθούν.

Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μία ήττα για την Χίλαρι Κλίντον και τον Μιτ Ρόμνεϊ, οι οποίοι προηγούνταν για μεγάλο διάστημα στις δημοκοπήσεις. Παρ όλα αυτά, η κούρσα για το Λευκό Οίκο είναι ακόμη μακρά. Οι προκριματικές της Αϊόβα των 220.000 ψηφοφορών δίνουν περισσότερο ένα ψυχολογικό προβάδισμα στο νικητή, μία νίκη εντυπώσεων, ειδικά εφέτος που η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη και στα δύο κόμματα.

Εξάλλου, τουλάχιστον δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία ο υποψήφιος που τερμάτισε τρίτος στην Αϊόβα κέρδισε στο τέλος την προεδρία. Αυτές ήταν οι περιπτώσεις του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου το 1988 και του Μπιλ Κλίντον το 1992.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο Νιου Χαμσάιρ, όπου θα γίνουν οι προκριματικές την ερχόμενη Τρίτη. Εκεί ένα καλό αποτέλεσμα είναι περισσότερο απαραίτητο στον Τζον Έντουαρντς, καθώς η Χ.Κλίντον και ο Μπ.Ομπάμα έχουν τα μέσα και την εθνική ισχύ για να αντέξουν μια ήττα.

Εντούτοις, στη μικρή αυτή πολιτεία της Νέας Αγγλίας οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης RealClearPolitics δίνουν κατά μέσο όρο προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων στην Χίλαρι Κλίντον.

Από την άλλη πλευρά, των Ρεπουμπλικάνων, ο ΜακΚέιν -τρίτος στην Αϊόβα όπου δεν είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία- έχει σημαντικές πιθανότητες να νικήσει. Ο νικητής της Αϊόβα, Μάικ Χάκαμπι, δεν θα συναντήσει εκεί τόσο πολλούς ευαγγελιστές, ευαίσθητους στην ιδιότητά του του βαπτιστή πάστορα.

Ακολουθούν οι προκριματικές στο Μίσιγκαν (15 Ιανουαρίου) τη Νεβάδα (19 Ιανουαρίου), τη Νότια Καρολίνα (19 Ιανουαρίου για τους Ρεπουμπλικάνους και 26 Ιανουαρίου για τους Δημοκρατικούς) και τη Φλόριδα (29 Ιανουαρίου). Η κρίσιμη αναμέτρηση είναι λίγο αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου, κατά τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» όπου περίπου 20 πολιτείες -μεταξύ τους η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη- θα επιλέξουν τους υποψηφίους προέδρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024