Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στη δολοφονία της Μπούτο

Έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στη δολοφονία της Μπούτο

Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο καταδικάζεται διεθνώς και η ανησυχία για ξέσπασμα βίας και πολιτική αστάθεια είναι μεγάλη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίασε εκτάκτως σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων καταδίκασε την επίθεση ως «αποτρόπαιη τρομοκρατική πράξη».

91

Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο καταδικάζεται διεθνώς και η ανησυχία για ξέσπασμα βίας και πολιτική αστάθεια είναι μεγάλη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και καταδίκασε την επίθεση ως «αποτρόπαιη τρομοκρατική πράξη».

Σε ανακοίνωση του, το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση αυτοκτονίας και ζητά από τους πολίτες του Πακιστάν να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην χώρα.

Σοκαρισμένος και εξοργισμένος εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν για την δολοφονική επίθεση, την οποία χαρακτήρισε ως «επίθεση κατά της σταθερότητας». Σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η επίθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη εκείνοι που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συμφιλίωση και τη δημοκρατική ανάπτυξη στο Πακιστάν» ήταν το πρώτο σχόλιο από πλευράς αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που σημειώνε πτώση η αξία των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους καταδίκασε από το Κρόφορντ του Τέξας τη «δειλή», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση λέγοντας ότι είναι έργο «δολοφόνων εξτρεμιστών που προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία». Τόνισε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την δολοφονία θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Περβέζ Μουσάραφ. Τηλεφωνική συνομιλία είχε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον διάδοχο της Μπούτο στην ηγεσία του Κόμματος του Πακιστανικού Λαού Αμίν Φαχίμ, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία της Ουάσινγκτον να μην αναβληθούν οι εκλογές στο Πακιστάν.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα, αν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Στάνζελ τόνισε ότι είναι δύσκολο να αποδοθούν ακόμα ευθύνες.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Καναδάς.

«Κτηνωδία» χαρακτήρισε την δολοφονία ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, λέγοντας ότι οι εξτρεμιστές δεν θα πρέπει να σκοτώσουν την δημοκρατία στη χώρα. «Ρίσκαρε τα πάντα στην προσπάθειά της να φέρει τη δημοκρατία στο Πακιστάν και δολοφονήθηκε από δειλούς που φοβούνται τη δημοκρατία» δήλωσε.

Επίθεση κατά της δημοκρατίας και του Πακιστάν, χαρακτήρισε το χτύπημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε μήνυμα του ο Ζ.Μπαρόζο εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, μιλώντας για «άγρια τρομοκρατική ενέργεια».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή της Μπεναζίρ Μπούτο, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε κύμα τρομοκρατίας. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο της Μπούτο «βάρβαρη τρομοκρατική πράξη» που αποτελεί πρόκληση των δυνάμεων της τρομοκρατίας κατά του Πακιστάν και της διεθνούς κοινότητας.

Η Γαλλία διά του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ εξήρε την προσωπικότητα της Μπεναζίρ Μπούτο και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Παρισιού για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στο Πακιστάν, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Για «φρικτή πράξη» μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται σε διακοπές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε, μέσω εκπροσώπου της, ότι η δολοφονία αυτή δύο μόλις εβδομάδες πριν από τη διενέργεια γενικών εκλογών στο Πακιστάν στοχεύει τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε με αγανάκτησή τον φανατισμό που στοίχισε τη ζωή στην πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν και παράλληλα απηύθυνε έκκληση να μη διακοπεί η δύσκολη πορεία προς την ειρήνη. Έντονη ανησυχία για το τι σημαίνει η δολοφονία της Μπούτο για το μέλλον του Πακιστάν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Το Βατικανό χαρακτήρισε τραγική την επίθεση που στοίχισε τη ζωή της Μπούτο. «Η επίθεση αυτή δείχνει πόσο εξαιρετικά δύσκολο είναι να ειρηνεύσει ένα έθνος τόσο βασανισμένο από τη βία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φρεντερίκο Λομπάρντι, κρίνοντας ότι με την επίθεση αυτή «απομακρύνεται η ειρήνη».

Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε βαθύτατα συγκλονισμένη από τον θάνατο της Μπούτο, την οποία χαρακτήρισε «ηγετική προσωπικότητα που αγωνίσθηκε σθεναρά για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη συμφιλίωση στη χώρα της».

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ έκανε λόγο για «βάρβαρη πράξη» και δήλωσε ότι το Πακιστάν έχασε μία αγωνίστρια που επιζητούσε να φέρει τη χώρα στον πολιτικό πλουραλισμό.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο κράτησε ενός λεπτού σιγή για τη δολοφονία της Μπούτο, ενώ την επίθεση καταδίκασε και η Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς τόνισε με αφορμή την επίθεση ότι θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Την επίθεση καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιου είδους επιθέσεις που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και τους δημοκρατικούς κανόνες» δήλωσε η Κάθριν Μπάμπερ, διευθύντρια του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι η δολοφονία της Μπούτο δεν πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών.

Συγκλονισμένος και ο αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος από τη δολοφονία της Μπούτο.

Η Τουρκία ζήτησε από όλες τις πολιτικές πλευρές να ενωθούν κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να παραμερίσουν τις διαφορές τους.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την άνανδρη ενέργεια κατά της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν που στοίχισε τη ζωή της σήμερα το μεσημέρι στο Ισλαμαμπάντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν εξέφρασε την ευχή να βρεθούν αυτοί που σχεδίασαν τη δολοφονία, λέγοντας ότι πρόκειται για τρομοκράτες.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε τη δολοφονία «έγκλημα μίσους». Την επίθεση καταδίκασαν η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και η Τυνησία.

Σοκαρισμένη δηλώνει η Συρία, ενώ η Αλγερία λέει ότι η Μπούτο ήταν μια πολιτικός που ενέπνεε ελπίδες στον πακιστανικό λαό.

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο είναι μια τραγωδία και ένα φοβερό πλήγμα στη δημοκρατική διαδικασία.

Έντονη καταδίκη ήλθε και από την Ιαπωνία με τον υπουργό Εξωτερικών να εκφράσει την ελπίδα ότι το Πακιστάν θα δημιουργήσει σωστές συνθήκες δημοκρατίας και θα οργανώσει δίκαιες γενικές εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024