Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ταραγμένος βίος της Μπεναζίρ Μπούτο

Ο ταραγμένος βίος της Μπεναζίρ Μπούτο

Η Μπεναζίρ Μπούτο, που έγινε το 1988 η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικού κράτους, όταν εξελέγη για την πρώτη της θητεία στο Πακιστάν, θεωρήθηκε σύμβολο της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού, δεν κατάφερε όμως ποτέ να νικήσει οριστικά τις κατηγορίες για διαφθορά.

36

Η Μπεναζίρ Μπούτο, που έγινε το 1988 η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικού κράτους, όταν εξελέγη για την πρώτη της θητεία στο Πακιστάν, θεωρήθηκε σύμβολο της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού, δεν κατάφερε όμως ποτέ να νικήσει οριστικά τις κατηγορίες για διαφθορά.

Γεννημένη το 1953, η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν κόρη του Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, πρωθυπουργού του Πακιστάν στη δεκαετία του 1970, σε μια από τις ελάχιστες μη στρατιωτικές κυβερνήσεις στα πρώτα 30 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Έχοντας επιστρέψει από σπουδές στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, η Μπεναζίρ ήταν αρχικά απρόθυμη να αναμειχθεί με την πολιτική, τελικά όμως διετέλεσε πρωθυπουργός σε δύο θητείες, από το 1988 έως το 1990 και από το 1993 έως το 1996, με σημαία της τον εκδημοκρατισμό. Και τις δύο φορές απαλλάχθηκε των καθηκόντων της με εντολή του προέδρου, λόγω κατηγοριών για διαφθορά.

Η Μπούτο είχε φυλακιστεί το 1977, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα που συνοδεύτηκε από την εκτέλεση του πατέρα της με εντολή του στρατηγού Ζία ουλ-Χακ.

Η Μπούτο κατέφυγε στο Λονδίνο, όπου ίδρυσε το κεντροαριστερό (για τα δεδομένα της χώρας) Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, και επέστρεψε στη χώρα της το 1986, έπειτα από το θάνατο του στρατηγού.

Και στις δύο θητείες της, η Μπούτο είχε να αντιμετωπίσει και κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του συζύγου της, Ασίφ Ζαρντάρι, ο οποίος είχε αναλάβει εκτεταμένα καθήκοντα στην κυβέρνηση και φερόταν να έχει υπεξαιρέσει εκατομμύρια δολάρια από το κρατικό ταμείο.

Οι κατηγορίες ουδέποτε αποδείχθηκαν και ο Ζαρντάρι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση το 2004. Στην ίδια τη Μπούτο δόθηκε αμνηστία για τις κατηγορίες διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2007, με απόφαση του στρατηγού Μουσάραφ που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1999.

Επέστρεψε στο Πακιστάν στις 18 Οκτωβρίου έπειτα από οκτώ χρόνια αυτοεξορίας για να συμμετάσχει στις εκλογές. Η τελετή της υποδοχής της στο Καράτσι είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο καμικάζι που παρέσυρε στο θάνατο 140 ανθρώπους. Τότε η Μπεναζίρ Μπούτο είχε γλιτώσει…

Αυτό που εκκρεμεί είναι η έφεση που έχει καταθέσει η Μπούτο εναντίον καταδίκης της σε ελβετικό δικαστήριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η Μπεναζίρ ήταν το τελευταίο ενεργό μέλος της δυναστείας Μπούτο. Ο αδελφός της Μουρτάζα διέφυγε στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του πατέρα τους και από εκεί προσπάθησε να πολεμήσει το στρατιωτικό καθεστώς. Επέστρεψε στο Πακιστάν και αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική έως το 1996, οπότε δολοφονήθηκε.

Ο τρίτος αδελφός, Σαναουάζ, ήταν επίσης πολιτικά ενεργός. Βρέθηκε νεκρός το 1985 στο διαμέρισμά του στη Γαλλική Ριβιέρα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

H Μπούτο άφησε πίσω της τρία παιδιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024