Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα αγωγή κατά Ράμσφελντ για βασανιστήρια κρατουμένων σε Ιράκ και Γκουαντάναμο

Νέα αγωγή κατά Ράμσφελντ για βασανιστήρια κρατουμένων σε Ιράκ και Γκουαντάναμο

Αγωγή κατά του Ντ.Ράμσφελντ κατέθεσαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία, κατηγορώντας τον για τα βασανιστήρια κρατουμένων σε Αμπου Γκράιμπ και Γκουαντάναμο. Ο Ράμσφελντ επισκέπτεται την Παρασκευή τη Γαλλία και οι ενάγοντες ζητούν τη σύλληψή του.

51

Αγωγή κατά του Ντ.Ράμσφελντ κατέθεσαν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γαλλική Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ ότι ευθύνεται για τα βασανιστήρια κρατουμένων σε αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Ιράκ και στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επισκέπτεται την Παρασκευή τη Γαλλία και οι ενάγοντες ζητούν τη σύλληψή του.

Στην αγωγή τους οι οργανώσεις, ανάμεσά τους η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) που εδρεύει στη Γαλλία και το Αμερικανικό Κέντρο για Συνταγματικά Δικαιώματα (CCR), κατηγορούν τον Ράμσφελντ ότι έδωσε άδεια για τη χρήση τεχνικών ανάκρισης που οδήγησαν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα σταματήσουμε μόνο όταν οι αμερικανικές Αρχές που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βασανιστηρίων οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» σημειώνει ο επικεφαλής του CCR Μάικλ Ράτνερ σε ανακοίνωσή. «Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα μέρος για να κρυφτεί. Ένας βασανιστής είναι εχθρός της ανθρωπότητας» δηλώνει.

Οι ενάγοντες υπογραμμίζουν στην αγωγή τους ότι τα γαλλικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που τους επιτρέπει να δικάζουν ξένους πολίτες σε περιπτώσεις που το αδίκημα ή το έγκλημα που πραγματοποίησαν έγινε στο εξωτερικό στη βάση της Σύμβασης του 1984 κατά των Βασανιστηρίων.

Οι γαλλικές δικαστικές Αρχές θα εξετάσουν στη συνέχεια την αγωγήγια να αποφασίσουν αν είναι τεκμηριωμένη και αν θα προχωρήσειη δίωξη. Από το γραφείο του Εισαγγελέα ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι εξεταζουν αν ο Ντ.Ράμσφελντ έχει διπλωματική ασυλία και αν ήταν ακόμα στη Γαλλία.

Σε ανάξιες λόγου και αβάσιμες καταγγελίεςαναφέρθηκεο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Λόρενς ΝτιΡίτα.

Η παρουσία του Ράμσφελντ σε γαλλικό έδαφος επιτρέπει στα γαλλικά δικαστήρια να τον δικάσουν με την κατηγορία ότι διέταξε και έδωσε άδεια για βασανιστήρια και άλλου είδους απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, στο Αμπου Γκράιμπ και αλλού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024