Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη δυνάμεων της ΕΕ στο Νταρφούρ αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών

Ανάπτυξη δυνάμεων της ΕΕ στο Νταρφούρ αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών

Την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή του Νταρφούρ ενέκριναν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Σχέδιο δράσης για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή παρουσίασε στο Συμβούλιο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

95

Την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών της ΕΕ στα σύνορα του Νταρφούρ με το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενέκριναν την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η ανάπτυξη θα γίνει στις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Καθήκον της δύναμης, σχολίασε σχετικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ θα βελτίωση την κατάσταση από πλευράς ασφάλείας και θα διευκολύνει το έργο των ανθρωπιστικών ομάδων. «Είναι αποστολή ανοικοδόμησης, ανάπτυξης και ανθρωπιστική αποστολή» πρόσθεσε.

Περίπου το 50% της δύναμης θα το συνεισφέρει η Γαλλία, ενώ η Ισπανία και η Πολωνία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους. Η Ιρλανδία, η Σουηδία, και το Βέλγιο θα αποστείλουν μερικές δεκάδες στρατιώτες έκαστη.

Η ειρηνευτική δύναμη, δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα, θα είναι η τρίτη παρόμοια δύναμη από χώρες τις ΕΕ. Το κόστος της θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ άλλα 50 θα είναι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ για την εκπαίδευση δύναμης του ΟΗΕ με σκοπό την ασφάλεια στα προσφυγικά στρατόπεδα.

Οι υπουργοί ζήτησαν ακόμα από τους Σουδανούς πολιτικούς να τηρήσουν συμφωνία ειρήνης του 2005 ανάμεσα στις παρατάξεις από το βορά και το νότο της χώρας. Εξέφρασαν ακόμη τον φόβο τους ότι η κατάρρευση της συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει εμφύλιο στη χώρα, περιπλέκοντας και το ζήτημα του Νταρφούρ.

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των ταραχών στο Σουδάν ,το Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα με την ΕΕ, ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση σχεδιάζουν να αποστείλουν δύναμη 26.000 στρατιωτών στην ίδια περιοχή.

Σχέδιο για την Μέση Ανατολή

Σχέδιο δράσης για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή παρουσίασε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Η πρόταση δίνει έμφαση στην ενίσχυση της οικονομίας, της ασφάλειας και των κρατικών θεσμών στην Παλαιστίνη.

Ο Στάινμαγερ προέτρεψε την ΕΕ να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα στην Παλαιστινιακή Αρχή και ιδίως τον μικρομεσαίο τομέα, την αστυνομία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Γερμανός υπουργός αποσύνδεσε την πρωτοβουλία της ΕΕ από τα αποτελέσματα της συνόδου για το Μεσανατολικό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ενώ πρόσθεσε ότι για την πρωτοβουλία είναι ενήμερη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Το σχέδιο θα συζητηθεί με πρόταση της Γερμανίας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας την Πέμπτη.

Η ΕΕ, τόνισε τέλος ο Φ.Στάινμαγιερ απέστειλε στην Παλαιστίνη βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2007.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024