Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη Δευτέρα ζητείται η έγκριση της τουρκικής Βουλής για επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ

Τη Δευτέρα ζητείται η έγκριση της τουρκικής Βουλής για επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ

Η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως τη Δευτέρα το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου για μία επέμβαση καταστολής των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, αν και θεωρείται απίθανη μία στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ.

51

Η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως τη Δευτέρα το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου για μία επέμβαση καταστολής των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, αν και θεωρείται απίθανη μία στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ.

Ανώτερο στέλεχος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το αίτημα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Βόρειο Ιράκ θα υποβληθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα μετά το πέρας κυβερνητικής συνεδρίασης.

Το κείμενο του αιτήματος είναι έτοιμο, διευκρίνισε ο Σαντουλάχ Εργκίν, όμως το Κοινοβούλιο -το «πράσινο φως» του οποίου είναι απαραίτητο κατά το Σύνταγμα για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επέμβαση- διακόπτει τις εργασίες το απόγευμα της Πέμπτης λόγω των εορτασμών του τέλους του Ραμαζανιού και επανέρχεται τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές θεωρείται απίθανη μία στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας στο Βόρειο Ιράκ, με δεδομένη την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν πολύ έντονες πιέσεις για δράση ειδικά με το θάνατο 15 στρατιωτών σε επιθέσεις του PKK σε δύο μόλις ημέρες.

Ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα προειδοποίησε την Πέμπτη την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική επιδρομή στο Βόρειο Ιράκ. «Οποιαδήποτε πιθανότητα να περιπλακεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ δεν είναι ευπρόσδεκτη και αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στους Τούρκους φίλους» δήλωσε ο Σολάνα.

Προηγήθηκαν συστάσεις και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπους έχει εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι τουρκικές επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ να πυροδοτήσουν αντιδράσεις των ιρακινών κουρδικών οργανώσεων και να αποσταθεροποιήσουν μία περιοχή του Ιράκ που είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από τη βία.

Από πλευράς Βαγδάτης, ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Τουρκία Σαμπάχ Ομράν επανέλαβε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση εκτός συνόρων είναι παράνομη. «Δεν υπάρχει νομική βάση στη στρατιωτική επιχείρηση που επιθυμεί να εξαπολύσει η Τουρκία κατά του Ιράκ. Εάν η Τουρκία μπει στο Ιράκ, αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ» τόνισε.

Η αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ κάλεσε επίσης την Αγκυρα να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση. «Η προσφυγή στη στρατιωτική δράση δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του θέματος της ασφάλειας στα σύνορά μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν Τζαμάλ Αμπντάλα.

«Θα πρέπει να υπάρξουν άλλα μέσα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, διότι είναι και δικό μας. Επαναλαμβάνουμε τη σαφή και επίσημη θέση μας, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ομάδες εχθρικές προς τους γείτονές μας να χρησιμοποιήσουν το Κουρδιστάν ως ορμητήριο για επιθέσεις» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024