Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνώρισε η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνώρισε η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής

Στο κενό έπεσαν οι πιέσεις της κυβέρνησης Μπους, καθώς η αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής υπερψήφισε την απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ως Γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915. Φόβοι για τουρκικά αντίποινα, καθώς η Αγκυρα αντιδρά.

71

Στο κενό έπεσαν οι πιέσεις της κυβέρνησης Μπους, καθώς η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το κείμενο της απόφασης, με την οποία αναγνωρίζεται ως Γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.

Παράλληλα, στο κενό έπεσαν και οι πιέσεις της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν για τη μη υιοθέτηση της απόφασης, η οποία ωστόσο «πέρασε» από την αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με 27 ψήφους υπέρ και 21 κατά και πλέον παραπέμπεται -το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο- για συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την ψηφοφορία που έγινε χθες», δήλωσε την Πέμπτη ένας από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου ο Σκότ Στάνζελ ενώ άλλος εκπρόσωπος, ο Γκόρντον Τζόντρο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους είναι θα επαναλάβει την αντίθεσή του για το κείμενο που εκγρίθηκε.

Ο Γκ.Τζόντρο δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση Μπους θα συνεχίσει να αναπτύσσει δραστηριότητα για την εγκατάλειψη του σχεδίου «για όσο χρονικό διάστημα η απόφαση αυτή θα βρίσκεται εδώ».

Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την κυβέρνηση Μπους και συγκεκριμένα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Σον ΜακΚόρμακ, εξέφρασε τη λύπη του για την υιοθέτηση της απόφασης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις πολιτικές σχέσεις, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» και κάλεσε την Τουρκία να μην προβεί σε αντίποινα.

«Ελπίζουμε ότι η απογοήτευση μπορεί να περιοριστεί σε δηλώσεις και να μην επεκταθεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πράξη, που θα μπορούσε να επηρεάσει τον πολύ καλό τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά σε αυτήν την απόφαση, η οποία μπορεί να πλήξει της αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή» είπε ακόμη ο Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό της, στον οποίο και θα εκφράσει την απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δυσφορία εκφράζει η Τουρκία

Από την τουρκική πλευρά, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη», σχολιάζοντας: «Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ έκλεισαν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις και για μια ακόμα φορά επιδίωξαν να θυσιάσουν σημαντικά ζητήματα για μικρά εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία αξία και δεν θα γίνει σεβαστή από το τουρκικό έθνος.

Με τη σειρά της η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τη δυσφορία της και καταδικάζει την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής. «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τις κατηγορίες για ένα έγκλημα που δεν διαπράχθηκε ποτέ από το τουρκικό έθνος» αναφέρεται στο κείμενο.

«Διατηρούμε ακόμη την ελπίδα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει αρκετή φρόνηση, ώστε να μην δώσει συνέχεια στην απόφαση αυτή. Η προώθηση αυτής της απόφασης, που θα θέσει σε κίνδυνο -κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ευαίσθητης περιόδου- μια στρατηγική σύμπραξη, η οποία έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια και τις σχέσεις με μια σύμμαχο και φίλη χώρα, αποτελεί ανεύθυνη στάση» τονίζεται ακόμη.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής δεν έχει ως αποστολή ή σκοπό της λειτουργίας της το να ξαναγράψει την ιστορία, διαστρεβλώνοντας ένα ζήτημα που αφορά ειδική την κοινή ιστορία των Αμερικανών και των Τούρκων» καταλήγει η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η έγκριση της απόφασης ήταν μια ανεύθυνη κίνηση σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή και θα καταστήσει πιο δύσκολες τις σχέσεις μας με μια χώρα, που είναι φίλη και σύμμαχος εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χαιρετίζει η Αρμενία

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρομπέρ Κοτσαριάν χαιρέισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος από την αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει άλλες χώρες να αναγνωρίσουν αυτά τα γεγονότα για τα οποία ούδείς αμφιβάλλει.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή και ελπίζουμε πως θα οδηγήσει σε μια πλήρη αναγνώριση από τις ΗΠΑ των αποτελεσμάτων της γενοκτονίας. Ουδείς στον κόσμο έχει αμφιβολία για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1915. Αν ορισμένες χώρες αρνούνται να τα αναγνωρίσουν σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι για να αποφύγουν να περιπλέξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία» δήλωσε.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει [τη γενοκτονία] δεν της επιτρέπει να υποχρεώνει άλλες χώρες να αρνούνται κι αυτές την ιστορική αλήθεια» σημείωσε ο Αρμένιος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024