Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μπαράζ» προειδοποιήσεων Τουρκίας προς ΗΠΑ για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων

«Μπαράζ» προειδοποιήσεων Τουρκίας προς ΗΠΑ για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία επιχειρώντας να εμποδίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν προς Μπους, παίρνει τη σκυτάλη ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης προειδοποιώντας με ρήξη δεκαετιών...

51

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία επιχειρώντας να εμποδίσει την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Μετά το τηλεφώνημα Ερντογάν προς Μπους, παίρνει τη σκυτάλη ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης προειδοποιώντας με ρήξη δεκαετιών…

«Ελπίζω να έχετε πεισθεί για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει νομοσχέδιο αυτό εάν εγκριθεί. Μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να αποκατασταθούν οι αρνητικές συνέπειες [στις διμερείς σχέσεις]» αναφέρει ο Κοκσάλ Τοπτάν σε επιστολή του προς την Δημοκρατική πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Είναι αναπόφευκτο να υπονομευθούν εξαιτίας αυτού του νόμου οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αρμενία» επιχειρηματολογεί στην επιστολή του ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα παρουσιαστεί από τους Αρμένιους ως επιβεβεβαίωση της δικής τους εκδοχής για την ιστορική διαμάχη και τότε «θα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί η δυναμισμός στην αντίδραση της τουρκικής κοινής γνώμης».

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο που συντάχθηκε για να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Αρμενίων από το οθωμανικό καθεστώς της Τουρκίας στους διωγμούς του 1915-17.

Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να αποτρέψει την αναγνώριση της γενοκτονίας, όμως το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις της Αγκυρας για βαριά ρήξη στις διμερείς σχέσεις.

Την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικώς για το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ο.Μπους, μεταφέροντάς του εκ νέου το μήνυμα ότι θα διαταραχθεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μπους δήλωσε την προσωπική του αντίθεση στην αναγνώριση, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί αποφασιστικά για να μην εγκριθεί το ψήφισμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024