Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα για την διευκόλυνση της μετανάστευσης συζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο

Μέτρα για την διευκόλυνση της μετανάστευσης συζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε πολιτικές σχετικά με την μετανάστευση και ενέκρινε δύο εκθέσεις της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι εισηγητές προτείνουν την ύπαρξη ασφαλών διαύλων για την νόμιμη είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη.

95

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκλήρωσε την Τετάρτη τη συζήτηση για τις πολιτικές σχετικά με την μετανάστευση και ενέκρινε δύο εκθέσεις της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι εισηγητές των εκθέσεων προτείνουν από κοινού την ύπαρξη ασφαλών διαύλων για την νόμιμη είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη, προκειμένου να καταπολεμηθεί η λαθρομετανάστευση.

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται η Mπλε Kάρτα για τους εργαζόμενους μετανάστες αλλά και ένα νομικό καθεστώς για τις γυναίκες των μεταναστών ανεξάρτητο από αυτό που ισχύει για τους εργαζόμενους συζύγους τους.

Η Μπλε Κάρτα είναι, σύμφωνα με την πρόταση, μία ευρωπαϊκή άδεια εργασίας η οποία σκοπεύει ακόμα και στη μείωση της «διαρροής εγκεφάλων». Καλείται ακόμα η Επιτροπή να εξετάσει ένα συνδυαστικό σύστημα Μπλε Κάρτας και ειδικής θεώρησης στο διαβατήριο.

Κάθε χώρα θα διατηρεί την δυνατότητα να θέτει ποσοστώσεις εισόδων στο έδαφός τους.

Η Επιτροπή προτείνει την «κυκλική μετανάστευση» όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης αφού έχουν αποκτήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες δεξιότητες και γνώσεις.

Ωστόσο, έμφαση δίνεται στην ένταξη των μεταναστών για όσο διάστημα εργάζονται στην Ευρώπη αλλά και στη δυνατότητα να μεταφέρουν και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα στην χώρα προέλευσής τους.

«Η Ευρώπη γίνεται πρωταγωνιστής, πλέον, στην πολιτική μετανάστευσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η ευρωβουλευτής Λίλι Γκρούμπερ συντάκτρια μίας εκ των δύο εκθέσεων. Πρόσθεσε ακόμα ότι «Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που θα το έχουμε μπροστά μας για πολλές δεκαετίες, γι αυτό και θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία υπεύθυνη και μη δημαγωγική ή λαϊκιστική πολιτική».

Έκθεση για την παράνομη μετανάστευση

Στην έκθεση Σάντσεζ για την παράνομη μετανάστευση τονίζεται ότι «οι παράνομοι μετανάστες δεν θα πρέπει να εξομοιώνονται με εγκληματίες» ζητώντας και προσοχή στην αναφορά του ζητήματος για να «βελτιωθούν οι κοινωνικές αντιλήψεις».

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η προστασία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Λόγω του κύματος μετανάστευσης από την Αφρική οι χώρες στα νότια της Ένωσης πιέζονται δυσανάλογα με το μέγεθός τους και ζητείται «ενίσχυση των μέτρων για την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης».

Επαναλαμβάνουν τέλος την αντίθεσή τους στην ιδέα της ίδρυσης κέντρων υποδοχής ή κράτησης για παράνομους μετανάστες εκτός των συνόρων της Ένωσης και στις περιφέρειες προέλευσης των μεταναστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024