Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεσμευτικό «πακέτο» μέτρων για ενέργεια και κλιματική αλλαγή υιοθέτησε η ΕΕ

Δεσμευτικό «πακέτο» μέτρων για ενέργεια και κλιματική αλλαγή υιοθέτησε η ΕΕ

Σε πλήρες «πακέτο» δεσμευτικών μέτρων προς οικοδόμηση κοινής ενεργειακής πολιτικής και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συμφώνησαν οι «27» στις Βρυξέλλες. Καθορισμός στόχων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα...

51

Σε πλήρες «πακέτο» δεσμευτικών μέτρων προς οικοδόμηση κοινής ενεργειακής πολιτικής και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» στις Βρυξέλλες. Καθορισμός στόχων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα…

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης φιλόδοξης κοινής στρατηγικής, οι «27» υιοθέτησαν την Παρασκευή παρά τις αμφιταλαντεύσεις δεσμευτικό στόχο που συνίσταται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε οι πηγές αυτές να αντιπροσωπεύουν το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ έως το 2020.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ήδη συμφωνήσει από την Πέμπτη στο στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2020.

Πυρηνική ενέργεια

Η συμφωνία είναι ελαστική ως προς το πώς η κάθε χώρα θα συμβάλει στον κοινό στόχο για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδρο-ηλεκτρική. Προβλέπει πάντως τη συνεισφορά και της πυρηνικής ενέργειας στην προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου αναγνωρίζει ότι «η πυρηνική ασφάλεια θα έχει πρωταρχική σημασία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», επισημαίνοντας παράλληλα πως «εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει κατά πόσον θα βασισθεί στην πυρηνική ενέργεια» και τονίζει ότι αυτό «πρέπει να γίνει με παράλληλη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας και της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων».

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι επετεύχη συμφωνία επί «φιλόδοξων και αξιόπιστων» στόχων. Δήλωσε ευτυχής διότι «κατέστη εφικτό να ανοίξει η πόρτα σε μία νέα διάσταση ευρωπαϊκής συνεργασίας στα χρόνια που έρχονται στο τομέα της ενέργειας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να περιορίσουμε την παγκόσμια θέρμανση κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου. «Μπορούμε να αποφύγουμε αυτό που θα συνιστούσε ανθρώπινη καταστροφή» είπε η Μέρκελ, ανακοινώνοντας επίσης την προώθηση νέων κανόνων για τη χρήση πιο αποδοτικών λαμπτήρων από το 2008 ή το 2009.

Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με ευελιξία…

Μετά την άγονη απόπειρα της Πέμπτης για επίτευξη συναίνεσης στο θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν την Παρασκευή ξανά σε συνομιλίες. Η γερμανική προεδρία εργάστηκε πυρετωδώς ολόκληρη τη νύχτα για την διατύπωση ενός συμβιβαστικού κειμένου.

Στο συμβιβαστικό αυτό προσχέδιο συμφωνίας επί των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που διανεμήθη στις εθνικές αντιπροσωπείες από τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προσφέρθηκε ευελιξία σχετικά με το πώς θα συνεισφέρει και θα ανταποκριθεί το κάθε κράτος-μέλος στον κοινό στόχο για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αξίωση της Κομισιόν για δέσμευση των κρατών-μελών έναντι στόχου, που ορίζει ότι ποσοστό της τάξεως του 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ θα πρέπει να πηγάζει από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020, βρήκε σημαντική αντίσταση, μολονότι υπάρχει γενική παραδοχή ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Γαλλία και η Φινλανδία, αλλά και οι δημοκρατίες της Βαλτικής, κατέστησαν σαφές ότι θα αποδέχονταν τον στόχο του 20% υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ενεργειακές ιδιαιτερότητες των επί μέρους χωρών, όπως για παράδειγμα ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου ως ενεργειακή πηγή «χαμηλού άνθρακα».

Η ιδέα αυτή είχε απορριφθεί, όμως, από αρκετά κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία, που τάχθηκαν κατά της πυρηνικής ενέργειας, ενώ αντίθετη εμφανίστηκε και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά το Reuters το περιεχόμενο του τελικού προσχεδίου συμφωνίας της γαλλικής προεδρίας ήταν σχεδιασμένο για να «κερδίσει» τα κράτη που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια με κεντρικό αποδέκτη τη Γαλλία, κράτη που βασίζονται στον άνθρακα όπως η Πολωνία, καθώς και χώρες με μικρές ενεργειακές πηγές σαν την Κύπρο και τη Μάλτα.

Η εξειδίκευση των στόχων αφήνεται σε κάθε κράτος-μέλος των «27», με βάση τον καταμερισμό των ενεργειακών πηγών της κάθε χώρας: «Στη βάση του γενικού σκοπού, οι συγκεκριμένοι εθνικοί στόχοι θα καθοριστούν από τα κράτη μέλη λαμβάνοντας υπόψιν τα διαφορετικά εθνικά σημεία εκκίνησης, το επίπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ενεργειακό τους πρόγραμμα».

Το ζητούμενο για την Ανγκελα Μέρκελ -προεδρεύουσα και της G8 την τρέχουσα περίοδο- είναι να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες το παράδειγμα της ΕΕ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024