Ακαρπη η συνάντηση

Στο πολωνικό βέτο «κόλλησε» η Σύνοδος ΕΕ - Ρωσίας

Στο πολωνικό βέτο «κόλλησε» η Σύνοδος ΕΕ - Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Βρυξέλλες
Οι πλέον απαισιόδοξοι που μιλούσαν για αποτυχία της Συνόδου προτού καν ξεκινήσει, επιβεβαιώθηκαν. Η Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας έληξε την Παρασκευή χωρίς αποτέλεσμα, αφού οι Πολωνοί δεν ήραν το βέτο τους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είχε δηλώσει πρόθυμος να άρει το βέτο, εφόσον η Μόσχα συζητούσε με τη Βαρσοβία το δικό της βέτο έναντι των πολωνικών κρεάτων.

«Η καλύτερη λύση θα έλθει από τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τις διακρίσεις. Προς το παρόν, τίποτα δεν δείχνει ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα κάνουμε υπομονή, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.»

Υπενθυμίζεται ότι οι Πολωνοί μπλοκάρουν τη συφωνία συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, λόγω του εμπάργκο που διατηρεί η Μόσχα στις εισαγωγές πολωνικού κρέατος και λαχανικών. Είχε προηγηθεί διένεξη σχετικά με πλαστά κτηνιατρικά πιστοποιητικά.

Η Ρωσία όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα άρει το εμπάργκο, εάν δεν διευθετηθούν τα «προβλήματα» που συνδέονται με την προβλεπόμενη για την 1η Ιανουαρίου 2007 ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Τελικά, καμία πλευρά δεν υποχώρησε. «Λυπάμαι που δεν αρχίσαμε τις συνομιλίες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι πρόκειται για «καθυστέρηση» που σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

«Θα κάνουμε υπομονή» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη