Λίγο πριν από το Μουντιάλ

Μεγάλη αύξηση των εγκλημάτων των νεοναζί στη Γερμανία το 2005

Μεγάλη αύξηση των εγκλημάτων των νεοναζί στη Γερμανία το 2005
Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός βγήκε στο προσκήνιο, είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Βερολίνο
Έξαρση στα εγκλήματα ρατσιστικής βίας σημειώθηκε το 2005 στη Γερμανία. Τα ανησυχητικά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, όπου αναμένονται εκατομμύρια ξένοι.

Τα ακροδεξιά εγκλήματα έφτασαν πέρυσι τα 15.361 στη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 28% σε σύγκριση με το 2004, αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

Το 2005 πραγματοποιήθηκαν 958 βίαιες νεοναζιστικές επιθέσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 24%.

«Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός βγήκε στο προσκήνιο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε: «Υπάρχει μεγάλο δυναμικό για βία μεταξύ των σκίνχεντ».

Ο συνολικός αριθμός των ακροδεξιών στη Γερμανία μειώθηκε κάπως πέρυσι, στις 39.000 από 40.700 το 2004. Εξ αυτών, περίπου 10.400 πιστεύεται πως είναι μέλη συμμοριών σκίνχεντ, αναφέρεται στην έκθεση.

Αλλά ένα ακροδεξιό κόμμα, το οποίο θεωρείται από τους ειδικούς το πιο επικίνδυνο -το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD)- κέρδισε περίπου 700 νέα μέλη και έχει τώρα δύναμη 6.000 μελών σε όλη τη Γερμανία, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Ωστόσο, παρά τις κατασχέσεις από την αστυνομία όπλων και εκρηκτικών από νεοναζί, η έκθεση επιμένει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη