«Μαύρη Κυριακή»

Τεράστιο νέφος σκεπάζει το Λονδίνο, ενώ μαίνεται η φωτιά στις δεξαμενές καυσίμων

Τεράστιο νέφος σκεπάζει το Λονδίνο, ενώ μαίνεται η φωτιά στις δεξαμενές καυσίμων
To γιγαντιαίο σύννεφο μαυρίζει τον ουρανό χιλιόμετρα από τις εστίες της πυρκαγιάς   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Λονδίνο
Τουλάχιστον μία ακόμα ημέρα εκτιμάται ότι θα μαίνεται η γιγαντιαία πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε 20 δεξαμενές πετρελαίου βόρεια του Λονδίνου. Η φωτιά, που φαίνεται ότι προήλθε από ατύχημα, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σύννεφο του μαύρου καπνού εκτείνεται σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Λονδίνου.

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, έχοντας ήδη θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά σε 10 από τις 20 δεξαμενές πετρελαίου και επισημαίνουν ότι ο αγώνας για την κατάσβεση έχει εισέλθει σε «κρίσιμη φάση».

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) τα συνεργεία της πυροσβεστικής κατάφεραν να πλησιάσουν στις εστίες και άρχισαν να ψεκάζουν τις φλεγόμενες δεξαμενές. Μέχρι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να προλάβουν την επέκταση της πυρκαγιάς στις έξι γειτονικές δεξαμενές που απέμειναν.

Ο περιφερικός αυτοκινητόδρομος του Λονδίνου M1 άνοιξε τα μεσάνυχτα έπειτα από δέκα ώρες, αν και τουλάχιστον μία έξοδος παραμένει κλειστή. Κλειστά τη Δευτέρα και δεκάδες σχολεία στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες έπρεπε να αναμένουν την παράδοση 250.000 λίτρων συμπυκνωμένου αφρού, που κατέφθασε απ όλη τη χώρα και διαλύθηκε επί τόπου με νερό, το οποίο αντλήθηκε από γειτονικό αρδευτικό κανάλι τρία χιλιόμετρα μακριά. από το σημείο.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής του Χέρτφορτσαϊρ, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Total και Texaco χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως «ίσως τη μεγαλύτερη αυτού του τύπου που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης». Συνολικά, στις δεξαμενές βρίσκονταν αποθηκευμένοι 150.000 τόνοι διαφόρων καυσίμων κι άλλων προϊόντων πετρελαίου.

Παραδόξως, από την πυρκαγιά αυτή υπήρξαν λιγοστά θύματα, μόνον 43 τραυματίες, γεγονός που χαρακτηρίζεται «θαύμα» από την τοπική αστυνομία.

Οι τρεις πρώτες εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές ώστε σύμφωνα με κάποιους μάρτυρες ακούστηκε μέχρι τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Ο βρετανικός Τύπος

Η γιγαντιαία πυρκαγιά είναι τη Δευτέρα πρώτοι θέμα στις βρετανικές εφημερίδες. Το σύνολο του Τύπου εκφράζει αμφιβολίες για τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιριών Total και Texaco, στις οποίες αποθηκευόταν και πετρέλαιο άλλων εταιρειών.

Με τα αίτια της πυρκαγιάς να παραμένουν άγνωστα, όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά. «Πρόκειται για ατύχημα, για έργο πυρομανούς, ή για τρομοκρατική επίθεση;» γράφει ο Guardian, που κυκλοφορεί με τίτλο «Φόβος από το τοξικό σύννεφο καθώς μαίνεται η πυρκαγιά». Αναφέρει ότι τουλάχιστον 20 από τις 26 δεξαμενές των εγκαταστάσεων τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας μάρτυρας είχε παρατηρήσει διαρροή καπνού στις δεξαμενές, ενώ ακριβώς λίγο πριν τις εκρήξεις είχε σημειωθεί βλάβη στην παροχή ρεύματος και ηχούσε το σύστημα συναγερμού.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι, αν και τα αίτια των εκρήξεων παραμένουν άγνωστα, ενδέχεται «μια ηλεκτρική βλάβη να προκάλεσε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη από το 1945». «Δώδεκα εκατομμύρια Βρετανοί βρέθηκαν κάτω από το σύννεφο μαύρου καπνού που προκλήθηκε από την έκρηξη, με τους ηλικιωμένους και τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο» γράφει.

«Μαύρη Κυριακή» είναι ο τίτλος της Sun, που δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία με το τεράστιο σύννεφο του μαύρου καπνού το οποίο σκέπασε μια έκταση 230 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times, το γεγονός ότι από μια τέτοια καταστροφή «τραυματίστηκαν μόνο 43 άνθρωποι είναι ένα θαύμα». Η εφημερίδα εκφράζει πάντως φόβους ότι «το τοξικό σύννεφο μπορεί να απειλήσει όσους πάσχουν από άσθμα».

«Η πυρκαγιά θα μαίνεται επί μέρες» προβλέπει η Sun, δημοσιεύοντας επίσης τις μαρτυρίες ενός πρώην πυροσβέστη και ενός οικοδόμου, σύμφωνα με τους οποίους είχαν σημειωθεί δύο διαρροές καπνού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στις συγκεκριμένες δεξαμενές καυσίμων.

«Ήταν σαν να ήρθε η κόλαση στη γη» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην Daily Express, ενώ ένας άλλος, μιλώντας στην Daily Telegraph, παρομοίασε τις εικόνες με «πολεμική ζώνη».

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη