Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ικανοποίηση» στην ΕΕ από τις εξηγήσεις Κ.Ράις για τη δράση της CIA

«Ικανοποίηση» στην ΕΕ από τις εξηγήσεις Κ.Ράις για τη δράση της CIA

Ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις της Κοντολίζα Ράις για τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA δηλώνει η Ευρώπη. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ σέβονται την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας και τις διεθνείς συνθήκες για τα βασανιστήρια.

30

Ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις της Κοντολίζα Ράις για τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA δηλώνει η Ευρώπη. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ σέβονται την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας και τις διεθνείς συνθήκες για τα βασανιστήρια.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας της στη Γερμανία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Ήλθε ενώπιος ενωπίω με τους υπουργούς Εξωτερικών ΕΕ και ΝΑΤΟ πριν από συνεδρίαση της Συμμαχίας σε επίπεδο επικεφαλής διπλωματίας.

Όπως εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Στάινμαγερ, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν στην Αμερικανή ομόλογό τους την ανησυχία τους για το θέμα, αλλά τελικά εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν.

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ είπε ότι η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και ότι οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα διαφορετικής ερμηνείας των διεθνών κανόνων από ΕΕ και ΗΠΑ. «Η Ράις δεσμεύθηκε ότι οι διεθνείς κανόνες ερμηνεύονται με έναν και μοναδικό τρόπο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, Μπεν Μποτ, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για το θέμα, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο των ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Κοντολίζα Ράις, ο Βέλγος υπουργός Κάρελ ντε Χουχτ σημείωσε ότι η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται απόλυτα τους διεθνείς κανόνες και την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας.

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καθάρισε την ατμόσφαιρα» η εκτενής συζήτηση μεταξύ της Κ.Ράις και των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το θέμα των πτήσεων της CIA στην Ευρώπη και των μυστικών φυλακών που φέρεται να διατηρούσε σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ράις: «Δεν είμαστε τέλειοι»…

Την Πέμπτη, η Κοντολίζα Ράις επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τα βασανιστήρια, ωστόσο δεν απέκλεισε πιθανές παραβιάσεις στο μέλλον, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι μία δημοκρατία δεν σημαίνει ότι είναι και τέλεια.

«Οι ΗΠΑ είναι απολύτως σαφείς και απολύτως αποφασισμένες να εφαρμόσουν την πολιτική του προέδρου [Τζορτζ Ο.Μπους], η οποία έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα και η οποία είναι ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν βασανιστήρια, δεν τα δικαιολογούν, δεν δέχονται να τα κάνουν οι πράκτορές τους» δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη βελγική πρωτεύουσα.

«Θα υπάρξουν νέες παραβιάσεις; Αυτό είναι απολύτως πιθανό καθώς το γεγονός ότι είσαι μια δημοκρατία δεν σημαίνει ότι είσαι και τέλεια» προσέθεσε η Ράις.

«Είδαμε στο Ιράκ, στο Αμπού Γράιμπ, ότι σύμφωνα με τους παραδοσιακούς όρους της Συνθήκης της Γενεύης, μετείχαμε σε ενέργειες που δεν συνάδουν με την πολιτική των ΗΠΑ και διεξήχθη έρευνα για τις ενέργειες αυτές, μια ενδελεχής έρευνα, και άτομα τιμωρήθηκαν» συνέχισε.

«Αυτή είναι η μόνη υπόσχεση που μπορώ να δώσω στους ανθρώπους: αν γίνουν παραβιάσεις, θα ερευνήσουμε και θα τις τιμωρήσουμε» σημείωσε.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε αεροδρόμια ή τον εναέριο χώρο [άλλων χωρών] για να μεταφέρουμε ανθρώπους σε μέρη όπου πιστεύουμε ότι θα βασανιστούν» δήλωσε η Ράις, χαιρετίζοντας την υποστήριξη που της έδειξαν όσον αφορά το θέμα αυτό ομόλογοί της των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Η πολιτική της Ουάσινγκτον είναι να «ανταποκρίνεται τόσο στις διεθνείς της υποχρεώσεις, όσο και στην αμερικανική νομοθεσία εντός και εκτός των συνόρων της» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024