Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aπορρίπτει τις κατηγορίες για βασανιστήρια σε κρατουμένους η CIA

Aπορρίπτει τις κατηγορίες για βασανιστήρια σε κρατουμένους η CIA

Η CIA υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί «μοναδικές» μεθόδους για να αποσπά πληροφορίες από κρατουμένους, ωστόσο αρνήθηκε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται βασανιστήρια. Την ίδια ώρα, ο Καναδάς ερευνά πληροφορία για μεταφορά κρατουμένων στη χώρα με αεροσκάφος της CIA.

53

Η CIA υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί «μοναδικές» μεθόδους για να αποσπά πληροφορίες από κρατουμένους, ωστόσο αρνήθηκε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται βασανιστήρια. Την ίδια ώρα, υπό διερεύνηση τελεί στον Καναδά πληροφορία για μεταφορά κρατουμένων στη χώρα με αεροσκάφος της CIA.

Ο επικεφαλής της CIA Πόρτερ Γκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα USA Today απέρριψε τις κατηγορίες για βασανιστήρια κρατουμένων. «Αυτή η υπηρεσία δεν βασανίζει. Τα βασανιστήρια δεν έχουν αποτέλεσμα» δήλωσε.

«Χρησιμοποιούμε νόμιμες δυνατότητες για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες ζωτικής σημασίας και αυτό το επιτυγχάνουμε με μια ποικιλία μοναδικών και καινοτόμων τρόπων, νόμιμων στο σύνολό τους και που δεν είναι βασανιστήρια» τόνισε ο Γκος.

Εν τω μεταξύ, η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια σε φερόμενους ως τρομοκράτες που τελούν υπό αμερικανική κράτηση. Το νομοσχέδιο απαγορεύει την «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική» μεταχείριση κρατουμένων.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως θα πρέπει πρώτα να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο επικεφαλής της CIA περιορίστηκε να σχολιάσει ότι ορισμένες από τις τεχνικές που θα απαγορευθούν με το νομοσχέδιο αυτό έχουν αποδειχθεί πολύτιμες για την απόκτηση πληροφοριών.

Έρευνα στον Καναδά

Οι αρχές του Καναδά ερευνούν πληροφορίες που δημοσίευσε τοπική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες αεροσκάφος της CIA, το οποίο μετέφερε κρατούμενους για ανάκριση, προσγειώθηκε σε καναδικό αεροδρόμιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η καναδική εφημερίδα υποστηρίζει ότι την περασμένη Παρασκευή αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Ισλανδία προσγειώθηκε στην περιοχή του Σεντ Τζον στο Νιουφάουντλαντ, στην ανατολική ακτή του Καναδά. Αργότερα επέστρεψε στη βάση του στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ίοαν Μίρσεα Πάσκου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμήμα αεροπορικής βάσης στη χώρα, που χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, να χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για την κράτηση υπόπτων.

Ο Πάσκου δήλωσε ότι οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο τμήμα της αεροπορικής βάσης που βρίσκεται κοντά στην Μαύρη Θάλασσα. Η ίδια αεροπορική βάση είχε χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις και στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, εξηγήσεις για την υπόθεση των πτήσεων της CIA και των μυστικών φυλακών σε ευρωπαϊκές χώρες ζητά η Δανία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau και αναμετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ δήλωσε πως ο Βρετανός ομόλογός του Τζακ Στρο θα ζητήσει εξ ονόματος της ΕΕ από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024