Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα βασανιστήρια σε ιρακινές φυλακές ζητά ο ΟΗΕ

Διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα βασανιστήρια σε ιρακινές φυλακές ζητά ο ΟΗΕ

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις συνθήκες που επικρατούν στις ιρακινές φυλακές μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις περί κακομεταχείρισης κρατουμένων σε μυστικό κέντρο κράτησης, ζήτησε η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

31

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις συνθήκες που επικρατούν στις ιρακινές φυλακές μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις περί σοβαρής κακομεταχείρισης κρατουμένων σε μυστικό κέντρο κράτησης, ζήτησε η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Αρμπουρ.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη αναγγείλει τη διενέργεια έρευνας μετά τον εντοπισμό στο μυστικό κέντρο κράτησης 173 κρατουμένων που ήταν υποσιτισμένοι και ορισμένοι από αυτούς έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού και κάποιοι σημάδια βασανιστηρίων.

Όμως, λόγω της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει διεθνώς και της μεγάλης σημασίας που έχει να καθησυχαστούν οι Ιρακινοί, μια εσωτερική έρευνα μπορεί να μην είναι αρκετή, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Λουίζ Άρμπουρ.

«Υπό το φως της προφανώς συστηματικής φύσης και του μεγέθους του προβλήματος και της σημασίας που έχει να κερδίσει οποιαδήποτε έρευνα την εμπιστοσύνη του κόσμου, καλώ τις αρχές να εξετάσουν το να ζητήσουν τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» επισημαίνει η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Το διεθνές στοιχείο θα βοηθήσει τις αρχές να ανταποκριθούν στα προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα με έναν αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο» προσέθεσε η ίδια.

Αίτημα για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας όσον αφορά τις κατηγορίες ότι πίσω από τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση κρατουμένων στο κέντρο κράτησης στη Βαγδάτη κρύβεται σιιτική πολιτοφυλακή που συνδέεται με το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών διατύπωσαν και σουνίτες πολιτικοί.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ παραδέχθηκε μεν ότι «μόνο» επτά κρατούμενοι είχαν υποστεί βασανιστήρια, αλλά ουσιαστικά υπεραμύνθηκε του μυστικού κέντρου κράτησης, το οποίο ανακάλυψε ο αμερικανικός στρατός.

«Είναι όλοι εγκληματίες και τρομοκράτες» δήλωσε, αναφερόμενος στους κρατούμενους της φυλακής αυτής. «Ανάμεσά τους υπάρχουν Άραβες [μαχητές της Αλ Κάιντα]. Ιδού οι ταυτότητες και τα διαβατήριά τους. Είναι οι πιο επικίνδυνοι τρομοκράτες» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024