Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγώνας δρόμου σε Πακιστάν και Ινδία για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

Αγώνας δρόμου σε Πακιστάν και Ινδία για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

Τεράστιες δυσκολίες για τα σωστικά συνεργεία σε Πακιστάν και Ινδία. Οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τις 33.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Νέος σεισμός 5,1R στο νοτιοδυτικό Πακιστάν χωρίς θύματα. Έκκληση της UNICEF για συγκέντρωση βοήθειας...

30

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία σε Ινδία και Πακιστάν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τις 33.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Το ΝΑΤΟ θα συντονίσει τη μεταφορά της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το μεσημέρι, οι καιρικές συνθήκες στις πληγείσες περιοχές του Πακιστάν επιδεινώθηκαν ραγδαία με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος τα ελικόπτερα που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι ισχυρές καταιγίδες προκαλέσαν και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να διακοπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, τουλάχιστον 1.000 νοσοκομεία του Πακιστάν έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, κατά συνέπεια δεν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες.

Πάντως, οι Πακιστανοί συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια πολλών κτιρίων, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται δεκάδες διασώστες από χώρες όλου του κόσμου.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού θυμάτων διεξάγονται και στο ινδικό Κασμίρ. Ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία ξεπερνά πλέον τους 1.000, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τις 2.500.

Έκκληση από τη UNICEF

Έκκληση για τη συγκέντρωση 20.000.000 δολαρίων, σε πρώτη φάση, απηύθυνε την Τρίτη η UNICEF προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των παιδιών και των γυναικών που επλήγησαν από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στο Πακιστάν.

Η κινητοποίηση της UNICEF ήταν άμεση, καθώς λίγες ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού, φορτηγά με επείγουσα ιατρική βοήθεια, παιδικά ρούχα, εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού, συμπληρώματα διατροφής, κουβέρτες και μουσαμάδες, απεστάλησαν προς το βόρειο Πακιστάν και τις άλλες πληγείσες περιοχές.

Όπως αναφέρει η UNICEF, εκτιμήσεις θέλουν τους πληγέντες στην περιοχή του σεισμού να ανέρχονται σε τέσσερα εκατομμύρια, εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά και το 20% κάτω των πέντε ετών. Ευάλωτα στο κρύο, την πείνα και τον ψυχικό τραυματισμό τα παιδιά αυτής της φτωχής περιοχής του κόσμου έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια ανακούφισης.

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικά τα προγράμματα της UNICEF για την ανακούφιση των παιδιών και των γυναικών από το σεισμό στο Πακιστάν μπορεί να καλεί το τηλέφωνο: 801 500 12345 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Επίσης μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr.

Ελληνική βοήθεια

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης για το Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του φονικού σεισμού. Στην ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνονται φάρμακα, κουβέρτες, τρόφιμα και ηλεκτρογεννήτρια για την παροχή ρεύματος.

Παράλληλα, συλλυπητήρια επιστολή για τους χιλιάδες νεκρούς απέστειλε στους πρωθυπουργούς του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ και της Ινδίας Μανμοχάν Σινχ ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τονίζει προς τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απέστειλε επιστολή συμπαράστασης προς τον πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα.

Συνδρομή του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την Τρίτη να προσφέρει αεροπορική υποστήριξη για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν, το οποίο επλήγη το περασμένο Σάββατο από το ισχυρότατο σεισμό

«Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ενέκρινε μια επιχείρηση αεροπορικής επιμελητειακής υποστήριξης στην ανθρωπιστική προσπάθεια για το Πακιστάν» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση των μόνιμων εκπροσώπων των 25 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ένα Boeing 707 του στόλου του ΝΑΤΟ, θα πετάξει την Τετάρτη στη Σλοβενία όπου θα φορτωθεί με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Πακιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024