Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Γαλλία θα κατασκευαστεί τελικά ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας

Στη Γαλλία θα κατασκευαστεί τελικά ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας

Η Γαλλία επελέγη τελικά ως η χώρα στην οποία θα κατασκευαστεί ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), μια ερευνητική εγκατάσταση δέκα δισ. δολαρίων, η οποία θα παράγει ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως ο Ήλιος.

36

Η Γαλλία επελέγη τελικά ως η χώρα στην οποία θα κατασκευαστεί ο Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας (ITER), μια ερευνητική εγκατάσταση δέκα δισ. δολαρίων, την οποία διεκδικούσε και η Ιαπωνία. Οι έξι χώρες της κοινοπραξίας κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη στη Μόσχα.

Ο ITER, που θα κατασκευαστεί στο Κανταράς, κοντά στη Μασαλία, θα είναι το μεγαλύτερο διεθνές κατασκευαστικό έργο μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο αντιδραστήρας θα παράγει καθαρή ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Το πρόγραμμα ITER αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 15 χρόνια, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εμπορικών αντιδραστήτων σύντηξης που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, αντί για ουράνιο.

Καθαρή ενέργεια

Στις αντιδράσεις πυρηνικής σχάσης, βαριά άτομα όπως το ουράνιο διασπώνται σε ελαφρύτερα στοιχεία και απελευθερώνουν ενέργεια. Στην πυρηνική σύντηξη, αντίθετα, ελαφρά άτομα όπως το υδρογόνο συντήκονται, και μετατρέπονται σε βαρύτερα στοιχεία όπως το ήλιο.

Θεωρητικά, ένα κιλό υδρογόνου μπορεί, όταν χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο, να δώσει την ίδια ενέργεια με 10.000 τόνους ορυκτών καυσίμων, χωρίς παραγωγή επικίνδυνων ραδιενεργών αποβλήτων.

Όμως οι τεχνικές δυσκολίες για τη λειτουργία των θερμοπυρηνικών αντιδραστήρων είναι τεράστιες, καθώς το υδρογόνο αρχίζει να συντήκεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ο ITER θα είναι ο αντιδραστήρας που μπορεί να διατηρήσει αντιδράσεις σύντηξης για περισσότερο από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Το υδρογόνο, αιωρούμενο μέσα σε μια παγίδα μαγνητικού πεδίου, θα θερμαίνεται στους 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου, και θα παράγει ενέργεια 500Mwatt σε παλμούς των 400 δευτερολέπτων.

Ανταλλάγματα

Οι διαπραγματεύσεις για την έδρα του ITER συνεχίζονταν εδώ και 18 μήνες ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Η Ιαπωνία τελικά αποφάσισε να αποσύρει την πρότασή της για την τοποθεσία Ροκάσο, με αντάλλαγμα την ανάληψη επιμέρους προγραμμάτων που αφορούν τον ITER. Η Ιαπωνία θα καλύψει το 20% των ερευνητικών θέσεων, ενώ θα καταβάλει μόνο το 10% του κόστους. Επιπλέον, θα αναλάβει την κατασκευή εγκατάστασης έρευνας υλικών, η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από την ΕΕ.

Η τελική συμφωνία «είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη Γαλλία, την Ευρώπη και για όλους τους εταίρους του ITER» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Το διεθνές πείραμα του ITER αναμένεται να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024