Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εμπόδιο» στη μη διάδοση του AIDS αποτελούσε ο Πάπας, καταγγέλλουν ακτιβιστές

«Εμπόδιο» στη μη διάδοση του AIDS αποτελούσε ο Πάπας, καταγγέλλουν ακτιβιστές

Μία διαφορετική πτυχή της κληρονομιάς που άφησε ο Πάπας αποκαλύπτεται από τις αντιδράσεις των ακτιβιστών κατά του AIDS. Ισχυρίζονται ότι ο ποντίφικας ήταν τόσο δογματικός στο θέμα της μη χρήσης προφυλακτικών, ώστε πολλοί πιστοί να προσβληθούν από τη νόσο τα τελευταία χρόνια.

31

Μία όχι και τόσο γνωστή πτυχή της κληρονομιάς που άφησε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β αποκαλύπτεται από τις αντιδράσεις των ακτιβιστών κατά του AIDS. Ισχυρίζονται ότι ο ποντίφικας ήταν τόσο δογματικός στο θέμα της μη χρήσης προφυλακτικών, ώστε πολλοί πιστοί -που ακολουθούσαν «τυφλά» τις παραινέσεις του- να προσβληθούν από τη νόσο τα τελευταία χρόνια.

Η θητεία του ως προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας άρχισε περίπου ταυτόχρονα με την εξάπλωση της πανδημίας του AIDS, που επρόκειτο να γίνει «η μεγαλύτερη καταστροφή για την υγεία στην ιστορία της ανθρωπότητας» όπως αναφέρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Πάπας αντιδρά πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η φοβερή αυτή νόσος. Εκφράζει τη συμπόνια του «για τους ασθενείς». Το 1987 μάλιστα, τον βλέπουμε να κρατά στα χέρια του ένα παιδάκι τεσσάρων ετών οροθετικό και απευθύνει έκκληση για «την αποφυγή κάθε διάκρισης και για την εντατικοποίηση των ερευνών» για το AIDS.

Ο ίδιος ωστόσο, μοιάζει να «εθελοτυφλεί» μπροστά στην πραγματικότητα κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, όπου οι γυναίκες μολύνονται μαζικά από το θανατηφόρο ιό τη δεκαετία του 1980, όπως γράφει η Liberation.

Η προσκόλλησή του στο δόγμα της μη χρησιμοποίησης προφυλακτικών όμως θεωρήθηκε από τους ακτιβιστές κατά του AIDS ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη μάχη κατά της νόσου στην Αφρική, όπου μόνο το 2004 πέθαναν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το 1995, η οργάνωση Act Up-Paris δημοσίευσε μία φωτογραφία του Ιωάννη Παύλου Β με την «καυστική» λεζάντα: «Αυτός ο Πάπας είναι δολοφόνος». Αν και εκπρόσωποι της οργάνωσης απορρίπτουν τώρα το σλόγκαν αυτό, ωστόσο τονίζουν ότι με τις θέσεις του για τη χρήση προφυλακτικού, για την αντισύλληψη γενικότερα, για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν όπως επιθυμούν το σώμα τους και για την ομοφυλοφιλία, ο Ιωάννης-Παύλος Β υπήρξε «το φερέφωνο ενός καθολικισμού αντιδραστικού, φορέας των διακρίσεων, της θλίψης και του θανάτου».

Από τη Μαύρη Ήπειρο οι περισσότερες επικρίσεις

«Πιστεύουμε ότι η θέση του αυτή ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια να μη διαδοθεί το AIDS στην Αφρική, αν και η επιρροή του [σε αυτό το ζήτημα] είναι δύσκολο να υπολογιστεί επακριβώς» δήλωσε ο Νέιθαν Γκέφεν, εκπρόσωπος της Οργάνωσης για Δράση κατά του AIDS στη Νότιο Αφρική.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο νέος Πάπας «θα έχει μία πολύ πιο προοδευτική στάση και λιγότερο συντηρητική αναφορικά με τη χρήση προφυλακτικών και τις πρακτικές αντισύλληψης», όπως γράφει η εφημερίδα της Ν.Αφρικής Mail & Guardian.

«Δεν του ζητούσαν ποτέ να εξυμνεί το προφυλακτικό, του ζητούσαν να μην το εμποδίζει. Σε αρκετές χώρες, η στάση των εκκλησιών αποδείθχηκε καταστροφική» τονίζει από την πλευρά του ο Αρνό Μαρτί Λαβοζέλ, πρώην πρόεδρος της ένωσης για τη μάχη κατά του AIDS.

Στο θέμα αναφέρονται και οι Financial Times, με εκτενές άρθρο που τιτλοφορείται Η αμφιλεγόμενη κληρονομιά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β. Αυτό που εξόργιζε πολλούς ήταν η ανικανότητα του Βατικανού να διακρίνει τη σύνδεση μεταξύ της εξάπλωσης του AIDS στην Αφρική -πατρίδα 120 εκατομμυρίων καθολικών- και της άρνησης της Εκκλησίας στη χρήση προφυλακτικού, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Για πολλούς καθολικούς -επισημαίνουν οι Financial Times- όπως για πολλούς μη καθολικούς, αυτό φαινόταν τουλάχιστον παράλογο. Η εντύπωση αυτή παγιώθηκε όταν ο Πάπας στο βιβλίο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με τίτλο Μνήμη και Ταυτότητα φάνηκε να εξομοιώνει τις εκτρώσεις με το Ολοκαύτωμα…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024