Παράνομα τα blog

Κάθειρξη 14 ετών για Ιρανό δημοσιογράφο του Διαδικτύου

Κάθειρξη 14 ετών για Ιρανό δημοσιογράφο του Διαδικτύου
Ακόμα και στο Ιράν, το Διαδίκτυο διευκολύνει την αντικαθεστωτική δράση   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Παρίσι
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τη φυλάκιση ενός Ιρανού δημοσιογράφου που διατηρούσε blog (διαδικτυακό ημερολόγιο) και κατηγορείται για κατασκοπεία και συνεργασία με ξένους «αντιεπαναστάτες». Η Τεχεράνη είναι σαφές ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει φωνές στο Διαδίκτυο.

O Αρες Σιγκάρτσι, αρχισυντάκτης εφημερίδας στο βόρειο Ιράν, συννελήφθη τον περασμένο μήνα αφότου δημοσίευσε στο blog του επικριτικά σχόλια για τη σύλληψη άλλων Ιρανών δημοσιογράφων του Διαδικτύου. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη από «επαναστατικό» δικαστήριο της περιοχής Γκιλάν.

«Επιβάλλοντας αυτή την αυστηρή ποινή εναντίον ενός blogger, ο στόχος τους [των ιρανικών Αρχών] είναι να αποτρέψουν τους δημοσιογράφους και τους χρήστες του Διαδικτύου από το να εκφράσουν τους εαυτούς τους ή να έλθουν σε επαφή με ξένα μέσα» δήλωσε εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Τον τελευταίο καιρό η ιρανική κυβέρνηση επιδίδεται σε μια εκστρατεία κατά των διαδικτυακών ημερολογίων, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ξένους δικτυακούς τόπους που φιλοξενούν blog και συλλαμβάνοντας περίπου 20 δημοσιογράφους του Διαδικτύου.

Μεταξύ των συλληφθέντων ο Μοτζάμπα Σαμινεζάντ, ο οποίος επίσης κατήγγειλε μέσω του Διαδικτύου τις προηγούμενες συλλήψεις συναδέλφων του.

Οι περιπτώσεις Σαμινεζάντ και Σιγκάρτσι οδήγησαν την Επιτροπή για την Προστασία των Bloggers, μια οργάνωση για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, να ανακηρύξουν την 22α Φεβρουαρίου μέρα δράσης για την απελευθέρωσή τους. Μία ημέρα αργότερα εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τον Σιγκάρτσι.

Περίπου 10.000 άτομα επισκέφθηκαν τη σχετική ιστοσελίδα της οργάνωσης. «Τα μάτια οκτώ εκατομμυρίων blogger θα είναι περισσότερο εστιασμένα στο Ιράν μετά τη σύλληψη Σιγκάρτσι, όχι λιγότερο» αναφέρει ο διευθυντής της Επιτροπής.

«Οι μουλάδες δεν θα μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς αυτό να μαθευτεί σε όλη την κοινότητα των bloggers» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη