Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ανατολική Ασία και η Μ.Ανατολή τα πιο εχθρικά μέρη του πλανήτη για δημοσιογράφους

Η ανατολική Ασία και η Μ.Ανατολή τα πιο εχθρικά μέρη του πλανήτη για δημοσιογράφους

Η ετήσια έκθεση για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αποκαλύπτει ότι η ανατολική Ασία και η Μ.Ανατολή είναι τα πιο εχθρικά μέρη του πλανήτη για την ελευθερία της δημοσιογραφίας. Νεκροί 44 δημοσιογράφοι στο Ιράκ.

53

Την ετήσια έκθεσή της για την ελευθερία του Τύπου δημοσιοποίησε η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Σύμφωνα με αυτήν, η ανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή είναι τα πιο εχθρικά μέρη του πλανήτη για την ελευθερία της δημοσιογραφίας, ενώ τουλάχιστον 44 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, η Β.Κορέα έρχεται στην τελευταία θέση (167η) της λίστας για την ελευθερία του Τύπου. Προηγούνται η Μπούρμα (165η θέση), η Κίνα (162), το Βιετνάμ (161) και το Λάος (153). Όσον αφορά στην Μ.Ανατολή, τη χειρότερη θέση για την ελευθερία των δημοσιογράφων καταλαμβάνει η Σαουδική Αραβία (159η θέση) και σε λίγο καλύτερη θέση έρχονται: το Ιράν (158η θέση), η Συρία (155) και το Ιράκ (148).

Στις χώρες αυτές είτε δεν υπάρχουν καθόλου ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, είτε οι δημοσιογράφοι διώκονται ποινικώς και λογοκρίνονται σε καθημερινή βάση. Η ελευθερία της ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν εξασφαλίζονται στις χώρες αυτές.

Ειδικότερα, λόγω του πολέμου, το Ιράκ αναδεικνύεται ως η χώρα στην οποία έχουν σκοτωθεί οι περισσότεροι δημοσιογράφοι τα τελευταία χρόνια. Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν άρχισε η στρατιωτική επέμβαση, 44 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ.

Η Κίνα και η Κούβα είναι οι χώρες στις οποίες βρίσκονται φυλακισμένοι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι· 26 στην Κούβα και 27 στην Κίνα. Από την περασμένη άνοιξη, 26 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί με ποινές μεταξύ 14 και 27 ετών σε χώρες του πλανήτη.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, στο Τουρκμενιστάν και την Ερυθραία δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και η μόνη πληροφόρηση είναι από τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα.

Οι χώρες, στις οποίες οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν της μεγαλύτερης ελευθερίας, είναι στην βόρεια Ευρώπη. Πρώτη στη λίστα έρχεται η Δανία και ακολουθούν οι: Φινλανδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία. Στην λίστα των 20 χωρών που παρέχουν την μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου περιλαμβάνονται μόνο τρεις εκτός Ευρώπης: η Νέα Ζηλανδία (9η), το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (11η) και ο Καναδάς (18η).

Αλλες μικρότερες χώρες που εμφανίζονται ψηλά στην λίστα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα είναι: το Ελ Σαλβαδόρ (28η θέση), η Κόστα Ρίκα (35η), το Πράσινο Ακρωτήρι (38ο) και η Ναμίμπια (42η). Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 33η θέση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024