Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απειλητική επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς στις εκλογές Σαξονίας και Βραδεμβούργου

Απειλητική επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς στις εκλογές Σαξονίας και Βραδεμβούργου

Η επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς και οι απώλειες Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών σε Σαξονία και Βραδεμβούργο δημιουργούν φόβους ότι το κύμα διαμαρτυρίας για τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να αναζητήσει επικίνδυνες πολιτικά δικλίδες διαφυγής...

51

Η απειλητική επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς και οι σοβαρές απώλειες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις τοπικές βουλευτικές εκλογές της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου έχουν διαμορφώσει ένα «περίεργο» κλίμα στη Γερμανία…

Κλίμα που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την ανησυχία για το γεγονός ότι το κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που συνεπάγονται δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών μπορεί να αναζητήσει επικίνδυνες πολιτικά δικλίδες διαφυγής, αλλά και από την προσπάθεια της ηγεσίας των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων να ερμηνεύσουν εξωραϊστικά το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Γεγονός είναι ότι πέραν της ακροδεξιάς εκτροπής, οι «κερδισμένοι» της ψήφου διαμαρτυρίας στις εκλογές βρίσκονται κατά πρώτο λόγο στο ούτως ή άλλως ισχυρότατο στα ανατολικογερμανικά κρατίδια «μετακομμουνιστικό» Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS).

Στο μεν Βραδεμβούργο το PDS πέτυχε με 28% το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας του, στη δε Σαξονία 23,6 %, εδραιώνοντας έτσι τον ρόλο του ως του βασικού εκφραστή της «αντίστασης» των Ανατολικογερμανών πολιτών, που 15 χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας.

Και αυτό επειδή -παρά τη ροή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τη «Δύση» προς την «Ανατολή»- συνεχίζουν να μαστίζονται από μία ανεργία της τάξης του 20%, σε υπερδιπλάσιο ποσοστό δηλαδή από το αντίστοιχο των δυτικογερμανικών κρατιδίων, και επειδή η συρρίκνωση των παροχών προς τους ανέργους και τους απόρους πλήττει μαζικά αυτό ακριβώς το τμήμα του πληθυσμού.

Ένα σημαντικό στοιχείο τωνεκλογών βρίσκεται επίσης στη διάψευση των προβλέψεων που «έβλεπαν» μία θεαματική αύξηση της αποχής, πράγμα που θα «διευκόλυνε» την υποβάθμιση της σημασίας ,τόσο των ποσοστών που πέτυχε το PDS, όσο και την άνετη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Ακροδεξιάς, που στη μεν Σαξονία με το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD) πήρε 9,2%, στο δε Βραδεμβούργο με τη Γερμανική Λαϊκή Ενωση (DVU) έλαβε 6,1%.

H αποχή από την εκλογική διαδικασία στα δύο κρατίδια έμεινε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με το 1999 και συγκεκριμένα στη Σαξονία η συμμετοχή μειώθηκε οριακά κατά 1,5 μονάδα, ενώ στο Βραδεμβούργο αυξήθηκε μάλιστα κατά 2,3 μονάδες.


Τα τελικά αποτελέσματα

Στο Βραδεμβούργο: Το SPD διατήρησε μεν την πρώτη θέση με 31,9 % (χάνοντας όμως ταυτόχρονα 7,4 μονάδες σε σύγκριση με το 1999 που είχε πάρει 39,3%, ποσοστό που πριν από πέντε χρόνια είχε θεωρηθεί… κατάρρευση γιατί σήμαινε την απώλεια 15 σχεδόν μονάδωνσε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκλογές του 1995.

Το PDS ανέβηκε με 28% στη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 4,7 μονάδες (από 23,3%), ενώ το CDU έπεσε με 19,4% στην τρίτη θέση, χάνοντας 7,2 μονάδες (26,6% το 1999). Το ακροδεξιό DVU κατόρθωσε με 6,1% να επαναλάβει την επιτυχία του 1999 (όπου με 5,3% είχε πετύχει για πρώτη φορά την εκπροσώπησή του στην τοπική βουλή του Πότσνταμ), ενώ Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) παρά την αύξηση των ποσοστών τους έμειναν κάτω από το «πλαφόν» του 5 % και ως εκ τούτου εκτός Κοινοβουλίου.

Στη Σαξονία: Το CDU διατήρησε μεν την πρωτιά με 41,1% -σημειώνοντας, όμως, ιλιγγιώδεις απώλειες 15,8 μονάδων (56,9% το 1999) και χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε από το 1990. Το PDS επιβεβαίωσε τη δεύτερή του θέση με 23,6% (το 1999 είχε πάρει 22,2%), ενώ το SPD κατόρθωσε το… ακατόρθωτο, να «πετύχει» δηλαδή με 9,8 %, μονοψήφιο αριθμό και να πέσει χαμηλότερα από το 10,7% του 1999, που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ της χειρότερης επίδοσης.

Το νεοφασιστικό NPD με 9,2% -που αντιστοιχεί σε 191.000 ψήφους- επιβεβαίωσε τα προεκλογικά «σενάρια τρόμου» πετυχαίνοντας την θριαμβευτική είσοδό του στην τοπική Βουλή της Δρέσδης. Ταυτόχρονα, όμως, την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση πέτυχαν στη Σαξονία και τα δύο μικρότερα κόμματα ,των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, με 5,9% και 5,1% αντίστοιχα.

Η Ακροδεξιά και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο

Η επάνοδος της Ακροδεξιάς, αν και με διαφορετικές προϋποθέσεις και με διαφορετική σημασία στο Βραδεμβούργο και στη Σαξονία, αποτελεί αναμενόμενο μεν ,αλλά και οδυνηρό φαινόμενο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, που για τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές σημαίνει ταυτόχρονα ότι η διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των κοινωνικών περικοπών που αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση Σρέντερ, με την υπερακοντίζουσα υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της Αγγελα Μέρκελ, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους πολιτικά ατραπούς.

Το κρίσιμο μέγεθος είναι το αποτέλεσμα του ΝPD στη Σαξονία (9,2%) εξαιτίας του γεγονότος ότι το κόμμα αυτό, που θεωρητικά βαδίζει στην παράδοση του Εθνικοσοσιαλισμού της ναζιστικής NSDAP, έχει σοβαρή οργανωτική υποδομή -η οικοδόμηση της οποίας ξεκίνησε τοπικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990- αλλά και κοινωνική αγκύρωση στη νεολαία, τους ανέργους και τους εργάτες, κάνοντας ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στις περασμένες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, όπου σε ορισμένες πόλεις πέτυχε διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αναλύσεις ,το NPD πήρε 17% των ψήφων στις ηλικίες 18 έως 29 ετών και 12% στις ηλικίες 30 έως 44 ετών, και τα ποσοστά του στους ανέργους είναι 18% και στους εργάτες!

Ο πολιτικός του λόγος δεν εξαντλείται στα γνωστά σωβινιστικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά φληναφήματα, αλλά χρησιμοποιεί αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική ορολογία, συνδυάζοντάς την με εθνικιστικά συνθήματα, που βρίσκει απήχηση πέραν των «αδιόρθωτων» -και στο μεταξύ βιολογικά απόντων- νοσταλγών του Χίτλερ, αλλά και στις διάσπαρτες ομάδες «νεοναζί», «καμαράντσαφτεν» και «σκίνχεντς».

Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές επιτυχίες του NPD ανάγονται στο 1966-1968, γεγονός που καθιστά την θριαμβευτική είσοδο της Ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο της Δρέσδης, μετά από 36 χρόνια, «ιστορικό γεγονός».

Η «συμφωνία κυρίων» του περασμένου Ιουλίου μεταξύ των τριών κομμάτων της Ακροδεξιάς -NPD, Γερμανικής Λαϊκής Ενωσης (DVU) και Ρεπουμπλικάνων (REP)- να μην «κλέψουν» ψήφους το ένα από το άλλο, οδήγησε σε έναν καταμερισμό υποψηφιοτήτων με αποτέλεσμα στη μεν Σαξονία να «κατέβει» μόνον το NPD, στο δε Βραδεμβούργο να «κατέβει» μόνον η DVU, πράγμα που βοήθησε επιπρόσθετα και τους δύο σχηματισμούς.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της συνέχειας που θα δοθεί «πρακτικά» από τις επιτυχίες του NPD και της DVU στη Σαξωνία και το Βραδεμβούργο, το κεφάλαιο της Ακροδεξιάς άνοιξε εκ νέου στη Γερμανία.

ΑΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024