Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γενναία πολιτική» ζητά η ΕΤΑ από τον νέο Ισπανό πρωθυπουργό, προτείνοντας διάλογο

«Γενναία πολιτική» ζητά η ΕΤΑ από τον νέο Ισπανό πρωθυπουργό, προτείνοντας διάλογο

Μήνυμα προς τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας έστειλε την Κυριακή η ΕΤΑ, καλώντας τον να προχωρήσει σε «γενναία πολιτική» για τη Χώρα των Βάσκων. Η οργάνωση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα, αλλά δεν απορρίπτει το διάλογο.

30

Μήνυμα προς τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας -ο οποίος ορκίζεται στις 17 Απριλίου- έστειλε την Κυριακή η ΕΤΑ, καλώντας τον να προχωρήσει σε «γενναία πολιτική» για τη Χώρα των Βάσκων. Η οργάνωση τάσσεται υπέρ της απόφασης του Χοσέ Θαπατέρο να αποσύρει τους Ισπανούς από το Ιράκ, ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα και προτείνει διάλογο.

Στην ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στις εφημερίδες Gara και Berria του Μπιλμπάο, η ΕΤΑ θεωρεί την απόφαση Θαπατέρο να αποσυρθούν οι Ισπανοί από το Ιράκ ως το «χρέος που πρέπει να πληρωθεί μετά την τιμωρία του Λαϊκού Κόμματος στις κάλπες». Η οργάνωση θεωρεί ότι ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε σχέση με τη Χώρα των Βάσκων.

Πάντως, η ΕΤΑ σημειώνει ότι η επίλυση του «βασκικού ζητήματος» δεν είναι στα χέρια ενός προσώπου ή οργανισμού, για να υπογραμμίσει: «οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Βάσκων, της Ισπανίας και της Γαλλίας πρέπει να έχει τη στήριξη και την εγγύηση της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας».

Η βασκική οργάνωση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ειρήνη «μέσα από το δρόμο της λογικής».

Στη Χώρα των Βάσκων οι Σοσιαλιστές του Χοσέ Θαπατέρο σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ αντίθετα το Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του.

Τα πρώτα σχόλια

Αρνητικό ήταν το πρώτο σχόλιο από πλευράς Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στην ανακοίνωση της βασκικής οργάνωσης.

Σε δήλωση εκπροσώπου του κόμματος γίνεται λόγος για έλλειψη αξιοπιστίας από πλευράς της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στην ίδια τη Χώρα των Βάσκων, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (PNV) κάλεσαν την ΕΤΑ να τερματίσει τη βία.

«Το μόνο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί προς την ETA είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη βία και να αφήσει την πολιτική στους πολιτικούς» ανέφερε εκπρόσωπος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024