Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναπάντεχη νίκη Σοσιαλιστών έναντι Λαϊκού Κόμματος στην αιματοβαμμένη Ισπανία

Αναπάντεχη νίκη Σοσιαλιστών έναντι Λαϊκού Κόμματος στην αιματοβαμμένη Ισπανία

Μεγάλη -αναπάντεχη- νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία με ποσοστό 42,64% επί του 99% των ψήφων. Το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου Χοσέ Μαρία Αθνάρ παραδέχθηκε την ήττα του στην αναμέτρηση που ακολούθησε το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα με «στίγμα» Αλ Κάιντα.

51

Μεγάλη -αναπάντεχη- νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία με ποσοστό 42,64% επί του 99% των ψήφων. Το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου Χοσέ Μαρία Αθνάρ -που ως φαίνεται πλήρωσε την εμμονή στην ενοχή της ΕΤΑ για το χτύπημα στη Μαδρίτη- παραδέχθηκε την ήττα του στην εκλογική αναμέτρηση. Μαζική η προσέλευση στις κάλπες στον απόηχο του μακελειού με «στίγμα» Αλ Κάιντα.

«Ειλικρινώς συγχαίρω τους Ισπανούς Σοσιαλιστές για τη νίκη τους στις εκλογές» δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εδ.Ζαπλάνα ενώπιον των απογοητευμένων οπαδών του Λαϊκού Κόμματος. Ακολούθως, ο επικεφαλής του κόμματος και διάδοχος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Μαριάνο Ραχόϊ, παραδέχθηκε την μη αναμενόμενη ήττα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μαριάνο Ραχόϊ συνεχάρη τηλεφωνικώς τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Ζαπατέρο, ο οποίος και υπογράμμισε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με καταμετρημένο το 99% επί του συνόλου των ψήφων, οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 42,64% που μεταφράζεται σε 164 έδρες, και το Λαϊκό Κόμμα έπεται με ποσοστό 37,64% και 148 έδρες. Επισημαίνεται ότι το ισπανικό Κοινοβούλιο διαθέτει 350 βουλευτές και για την αυτοδυναμία απαιτούνται 175 έδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) διατήρησε τον έλεγχο της Γερουσίας με 102 έδρες, έναντι 89 για το PSOE, ενώ στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, η νίκη των Σοσιαλιστών ήταν συντριπτική. Το PSOE-A εξασφάλισε το 50,27% των ψήφων, έναντι 31,79% του Λαϊκού Κόμματος.

Πολιτική ανατροπή στη σκιά της Αλ Κάιντα

Οι δημοσκοπήσεις -προ της τραγικής τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Μαδρίτη- εμφάνιζαν το Λαϊκό Κόμμα σίγουρο νικητή της αναμέτρησης και με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως, το τρομοκρατικό χτύπημα και η εμμονή της κυβέρνησης Αθνάρ να παρουσιάζει την ΕΤΑ ως τη μοναδική υπαίτια, ως φαίνεται ανέστρεψαν τους συσχετισμούς.

Η συναισθηματική φόρτιση των Ισπανών πολιτών οδήγησε και στην μαζική προσέλευσή τους στις κάλπες. Στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες είχε αγγίξει το 62,54% -ποσοστό κατά 7% υψηλότερο συγκριτικά με το ποσοστό που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2000.

Τα exit pοlls που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο των καλπών -αν και αντικρουόμενα- στο σύνολό τους δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς στην Ισπανία σημειώθηκε μία μεγάλη πολιτική ανατροπή με τους Σοσιαλιστές να βρίσκονται δυναμικά μπροστά, κατατροπώνοντας το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Συγκεκριμένα, το exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Telecinco ήταν το μόνο που εμφάνισε το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να προηγείται με ποσοστό της τάξεως του 40,6% έναντι 38,3% για το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) που βρίσκεται στην αντιπολίτευση από το 1996.

Βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, προβάδισμα των Σοσιαλιστών έδωσαν αμφότερα τα exit polls που μετέδωσαν η κρατική τηλεόραση TVE και το SER RADIO.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024