Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διελκυστίνδα Αθνάρ με Βάσκους εξτρεμιστές για το μακελειό στη Μαδρίτη

Διελκυστίνδα Αθνάρ με Βάσκους εξτρεμιστές για το μακελειό στη Μαδρίτη

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο για τους υπευθύνους των επιθέσεων της Μαδρίτης, θεωρεί όμως επικρατέστερη εκδοχή την ανάμειξη της ΕΤΑ. Ο Αθνάρ «ψεύδεται και γνωρίζει τους δράστες» απαντούν οι Βάσκοι εξτρεμιστές. Στο πένθος η Ισπανία...

37

Δεν αποκλείει καμία εκδοχή όσον αφορά τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στην ισπανική πρωτεύουσα ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, θεωρεί όμως επικρατέστερη εκδοχή την ανάμειξη της ΕΤΑ. «Ψεύδεται και γνωρίζει τους δράστες» απαντούν στον Ισπανό πρωθυπουργό οι Βάσκοι εξτρεμιστές του κόμματος Μπατασούνα.

Σε συνέντευξή του στη Μαδρίτη διαβεβαίωσε ότι «η έρευνα θα στραφεί προς κάθε κατεύθυνση» και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του «επέδειξε πάντα διαφάνεια» για την τρομοκρατία κατά τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Τόνισε δε πως η ισπανική κυβέρνηση «δεν θα προσδώσει καμία αξιοπιστία σε δηλώσεις εκπροσώπων παράνομων οργανώσεων που αθωώνουν ή μιλούν για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων» τόνισε.

Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει άδειες παραμονής στις οικογένειες των ξένων που έχασαν τη ζωή τους στο χτύπημα, ενώ οι κηδείες όλων των θυμάτων θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού την Παρασκευή αναφερόταν προφανώς στις δηλώσεις του εκπροσώπου του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλδο Οτέγι, την Τετάρτη, ο οποίος καταδικάζοντας τις επιθέσεις απέκλεισε το ενδεχόμενο να διέπραξε η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ μία τέτοια «σφαγή».

Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ επανέλαβε ότι η εκδοχή να βρίσκεται η ΕΤΑ πίσω από τις επιθέσεις εξακολουθεί να θεωρείται η πιθανότερη από την αστυνομία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι καμία «φανατική μειονότητα» δεν θα εμποδίσει τους Ισπανούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή και εξέφρασε την ελπίδα πως η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε κλίμα «ύψιστης ομαλότητας».

Μπατασούνα: Ψεύδεται ο Αθνάρ λόγω εκλογών

Απαντώντας στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Αρνάλδο Οτέγι επανήλθε λέγοντας πως ο Ισπανός πρωθυπουργός «ψεύδεται και γνωρίζει ποιος διέπραξε» τις επιθέσεις, αλλά θα επιμείνει στην εκδοχή περί ευθύνης της ΕΤΑ μέχρι τις εκλογές της Κυριακής.

«Θέλουν να διατηρήσουν αυτή τη θέση μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία της Κυριακής» υποστήριξε ο Αρνάλδο Οτέγι στη δημόσια βασκική τηλεόραση Εουσκάλ Τελεμπίστα.

Ο Αρνάλδο Οτέγι επανέλαβε ότι το Μπατασούνα δεν υποστηρίζει παρά μόνο μία εκδοχή, αυτήν που θεωρεί ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις φέρει «μία οργάνωση σχετιζόμενη με την αραβική αντίσταση» ή ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ, όπου η Ισπανία διατηρεί κατοχική δύναμη 1.300 στρατιωτών.

Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε ότι τα θύματα των επιθέσεων προέρχονται από 11 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Εκτός από τους Ισπανούς, μεταξύ των θυμάτων είναι ένας Χιλιανός, ένας Κουβανός, τρεις Περουβιανοί, ένας από τον Ισημερινό, ένας από τη Γουινέα Μπισάου, δυο από την Ονδούρα, δυο Πολωνοί, ένας Γάλλος, ένας Μαροκινός και ένας Κολομβιανός.

Τριήμερο πένθος και διαδηλώσεις

Από την Παρασκευή η Ισπανία βρίσκεται σε τριήμερο πένθος και πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία με σύνθημα «μαζί με τα θύματα, με το Σύνταγμα, για την ήττα της τρομοκρατίας».

Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ζαν-Πιερ Ραφαρέν μεταβαίνουν στην Ισπανία για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στη Μαδρίτη, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους.

Στη Μαδρίτη θα βρεθούν επίσης ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ντουράο Μπαρόσο, η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ και ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Τομ ντε Γραφ.

Στην Μαδρίτη μεταβαίνουν για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας ο Φρανσουά Ολάντ, πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Πότε κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

Ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του αγώνα με την Άστον Βίλα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024