Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την ΕΤΑ δείχνει η ισπανική κυβέρνηση για το μακελειό στη Μαδρίτη-Στους 190 οι νεκροί

Την ΕΤΑ δείχνει η ισπανική κυβέρνηση για το μακελειό στη Μαδρίτη-Στους 190 οι νεκροί

Οι Βάσκοι εξτρεμιστές αρνούνται τις κατηγορίες ότι πίσω από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη βρίσκεται η ΕΤΑ. Η κυβέρνηση επιμένει ότι το μακελειό είναι έργο της βασκικής οργάνωσης. Στους 190 οι νεκροί. Δύο άτομα καταζητούνται. Τριήμερο πένθος στην Ισπανία.

37

Οι Βάσκοι εξτρεμιστές της Ισπανίας αρνούνται τις κατηγορίες ότι πίσω από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης βρίσκεται η ΕΤΑ. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει κατηγορηματικά ότι το μακελειό είναι έργο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης. Διαφορετικές εκτιμήσεις διατυπώνει ο επικεφαλής της Europol.

Μιλώντας στο Radio Popular στη χώρα των Βάσκων, ο Αρνάλδο Οτέγι, πρώην ηγέτης του απαγορευμένου βασκικού εθνικιστικού κόμματος Μπατασούνα, πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε καν να διανοηθεί ότι η ΕΤΑ ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Υποστήριξε επίσης ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να ήταν «μία επιχείρηση από πυρήνες της αραβικής αντίστασης».

Πηγή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 190, όπως μετέδωσε το Reuters. Οι τραυματίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τους 1.250.

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει ανοιχτά την ΕΤΑ για τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα καταδίκασε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας, μαζική δολοφονία που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ανα Παλάθιο δήλωσε ότι «η ΕΤΑ έχει στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ισπανία».

Στις 29 Φεβρουαρίου, η ισπανική αστυνομία είχε συλλάβει δύο μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μαδρίτη με ένα ημιφορτηγό που περιείχε 536 κιλά εκρηκτικών. Εάν επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για ενέργεια της ΕΤΑ, τότε θα είναι η φονικότερη επίθεση της οργάνωσης από τις 19 Ιουνίου 1987, όταν πραγματοποίησε επίθεση σε σούπερ-μάρκετ της Βαρκελώνης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άτομα.

Καταζητούνται δύο άτομα

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναζητεί δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρίσκονταν στις πλατφόρμες σταθμών από τους οποίους θα περνούσε ένα από τα μοιραία τρένα.

Συγκεκριμένα, οι δύο ύποπτοι βρέθηκαν στο σταθμό του Αλκαλά δε Ενάρες μεταξύ 7 και 7.10 το πρωί, επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν σε πολλά από τα βαγόνια. Οι Αρχές υποψιάζονται ότι ήταν αυτοί που τοποθέτησαν ορισμένες από τις βόμβες.

Διαφορετικές εκτιμήσεις από Europol

O διευθυντής της Europol, Γιούργκεν Στόρμπεκ, εξέφρασε την άποψη ότι ο τρόπος διενέργειας των φονικών επιθέσεων δεν αντιστοιχεί με αυτούς που έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα η ΕΤΑ.

«Θα μπορούσε να είναι έργο της ΕΤΑ, δεν υπάρχει όμως καμία απολύτως βεβαιότητα. Η ΕΤΑ επιτέθηκε πάντοτε κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και όταν προέκυπτε απειλή για το κοινό, έδινε πάντοτε μία προειδοποίηση» εξήγησε.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι εξετάζονται πληροφορίες για μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών για λογαριασμό της ΕΤΑ, με στόχο τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο λαό και στην κυβέρνηση της Ισπανίας, δηλώνοντας πρόθυμη να βοηθήσει τις Αρχές να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Τόσο ο Τζορτζ Ο. Μπους όσο και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν στον Ισπανό πρωθυπουργό τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζοντας ότι θα σταθούν στο πλάι της Ισπανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τριήμερο πένθος

Εν τω μεταξύ, αναστέλλουν την προεκλογική τους εκστρατεία τα ισπανικά κόμματα, εν όψει των γενικών εκλογών της Κυριακής. Η προεκλογική εκστρατεία «έλαβε τέλος», δήλωσε ο υποψήφιος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι. «Αυτές οι μαζικές επιθέσεις βύθισαν στο πένθος τη δημοκρατία. Αλλά δεν θα μας λυγίσουν» είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο καταδίκασε την ενέργεια «των εγκληματιών της ETA».

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος και ζήτησε από όλους τους Ισπανούς να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την Παρασκευή στις 19:00 σε ολόκληρη την Ισπανία με σύνθημα «δίπλα στα θύματα, με το Σύνταγμα, για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας».

Η πρώτες δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε επιβατική αμαξοστοιχία, την ώρα που πλησίαζε στον σταθμό Ατότσα, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Αλλες δύο εκρήξεις ακολούθησαν με διαφορά λίγων λεπτών σε δύο αμαξοστοιχίες στους σταθμούς Σάντα Εουχένια και Ελ Πόθο στα περίχωρα της ισπανικής πρωτεύουσας.

Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Σε συνεχή επαφή με τις ισπανικές αρχές βρίσκεται η ελληνική Πρεσβεία στη Μαδρίτη, προκειμένου να ενημερωθεί εάν υπάρχουν και Έλληνες μεταξύ των θυμάτων από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ο Κώστας Παππάς, σύμβουλος Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega αναφέρθηκε στην τραγωδία: «Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση αυτή τη στιγμή εάν υπάρχουν Έλληνες. Από πλευράς μας γίνονται όλες οι ενέργειες να ενημερωθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Προσωπικά το θεωρώ σχεδόν απίθανο, δεδομένου του μικρού αριθμού Ελλήνων που ζουν στη Μαδρίτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024