Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το δεξαμενόπλοιο Prestige βυθίστηκε στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας

Το δεξαμενόπλοιο Prestige βυθίστηκε στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας

Στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας βυθίστηκε την Τρίτη το ελληνικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Prestige που μετέφερε στις δεξαμενές του τουλάχιστον 70.000 τόνους αργού πετρελαίου. Εντείνονται οι φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή.

51

Στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας βυθίστηκε την Τρίτη το ελληνικής πλοιοκτησίας, με σημαία των νήσων Μπαχάμες, δεξαμενόπλοιο Prestige που μετέφερε στις δεξαμενές του τουλάχιστον 70.000 τόνους αργού πετρελαίου. Εντείνονται οι φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Το Prestige βρίσκεται στο βυθό. Το εμπρόσθιο τμήμα του βυθίστηκε στις 17:15 (ώρα Ελλάδος) δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Λαρς Βάλντερ, εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας διάσωσης Smit Salvage.

Το δεξαμενόπλοιο κόπηκε στα δύο στις 9:00 το πρωί της Τρίτης σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας, κατά την προσπάθεια των ρυμουλκών να το απομακρύνουν προς τα ανοικτά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισής του κοντά στις ακτές. Αρχικά βυθίστηκε το πρυμναίο τμήμα του.

Το τάνκερ, το οποίο μετέφερε συνολικά 70.000 τόνους πετρελαίου, παρουσίασε μηχανικά προβλήματα την περασμένη Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Γαλικίας στη διάρκεια σφοδρής θύέλλας. Ήδη έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα περίπου 5.000 τόνοι πετρελαίου, μολύνοντας μία περιοχή της Ισπανίας ιδιαίτερα πλούσια σε αλιεία.

Σύμφωνα με τον Λαρς Βάλντερ, οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα θα «αποφαασίσουν» εάν θα φθάσει στις ακτές περισσότερο πετρέλαιο. Οι ισπανικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την αλιεία σε μήκος 100 χιλιομέτρων, ενώ εκατοντάδες θαλασσοπούλια έχουν παγιδευτεί στις πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική Ενωση Προστασίας Πτηνών, ήδη έχουν περισυλλεγεί στις ισπανικές ακτές πάνω από 250 πουλιά, ενώ απειλούνται πολλά σπάνια είδη, όπως ορισμένα από τα θαλασσοπούλια των Βαλεαρίδων. Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο, ανακοίνωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ότι θα κινητοποιηθούν περίπου 200 στρατιωτικοί για να συμβάλλουν στις εργασίες απορρύπανσης των ακτών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φέρεται να υπάρχει και νέα διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα -με εξαίρεση τη διαρροή που σημειώθηκε τη στιγμή που το Prestige έσπασε στα δύο-, κατά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο, η απειλή της οικολογικής καταστροφής είναι ορατή τώρα και για τις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι Αρχές της Πορτογαλίας να λαμβάνουν την Τρίτη προληπτικά μέτρα προστασίας των ακτών, και Γάλλοι αξιωματούχοι να δηλώνουν πως
δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο να φθάσει η πετρελαιοκηλίδα και έως τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.

Τελευταία ενημέρωση: 18:20


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024