Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφοδος ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο της Μόσχας - Νεκροί 67 όμηροι και 34 Τσετσένοι

Έφοδος ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο της Μόσχας – Νεκροί 67 όμηροι και 34 Τσετσένοι

Έφοδο πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού τα ξημερώματα του Σαββάτου στο θέατρο της Μόσχας, όπου κρατούνταν όμηροι περισσότερα από 700 άτομα. Στη διάρκεια της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους 67 όμηροι και 34 Τσετσένοι αντάρτες.

53

Η τελευταία πράξη στο θρίλερ που εκτυλισσόταν τα τελευταία 24ωρα στο θέατρο της Μόσχας διαδραματίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με έφοδο που πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Στη διάρκεια της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους 67 όμηροι και 34 Τσετσένοι αντάρτες, μεταξύ αυτών και ο αρχηχός της ομάδας, Μοβσάρ Μπαράγεφ. Τουλάχιστον 750 όμηροι απελευθερώθηκαν.

Νωρίτερα, οι Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν προχωρήσει στην εκτέλεση δύο ομήρων, και είχαν τραυματίσει σοβαρά δύο ακόμη. Πηγές αναφέρουν ότι εκτελέστηκε και ένα τρίτο άτομο, για το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί έαν ανήκε στην ομάδα των ομήρων, ή πρόκειται για κάποιον πολίτη που εισέλθε στο κτήριο ξαφνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τσετσένοι αυτονομιστές πυροβόλησαν εναντίον των ομήρων, όταν ορισμένοι επιχείρησαν να διαφύγουν από το θέατρο, λίγο πριν το πέρας του τελεσιγράφου που είχε τεθεί.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αντάρτες σε μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, η οποία σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές απέτυχε. Αμέσως μετά, οι ρωσικές δυνάμεις εισήγαγαν μέσα στο θέατρο υπνωτικό αέριο, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των Τσετσένων, και εισέβαλαν στο κτήριο ανοίγοντας πυρ.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο που έχασαν τη ζωή τους οι 67 όμηροι είναι συγκεχυμένες. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν σκοτώθηκαν από τα πυρά των ανταρτών πριν από την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων, ή κατά την διάρκεια της επιχείρησης, και σε αυτήν την περίπτωση εάν πυροβολήθηκαν από τους Τσετσένους ή κατά λάθος από τους Ρώσους.

Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι ίσως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των χημικών αερίων που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς πολλοί εκ των ομήρων, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο, έχουν υποστεί δηλητηρίαση. Οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τι είδους αέριο χρησιμοποιήθηκε. Επιπλέον, περισσότερα από 100 άτομα νοσηλεύονται σε κατάσταση σοκ.

Διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι 75 αλλοδαποί που κρατούνταν ως όμηροι είναι καλά στην υγεία τους. Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Βασιλέγεφ, δήλωσε ότι «σώσαμε 750 ανθρώπους· δυστυχώς, 67 χάθηκαν», και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων. Επίσης, σημείωσε ότι πολλές ζωές σώθηκαν, καθώς οι ένοπλοι δεν πρόλαβαν να πυροδοτήσουν τα εκκρηκτικά.

Ωστόσο, ορισμένες εκκρήξεις ακούστηκαν εντός του κτηρίου την ώρα της επιχείρησης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το CNN, υποδεικνύουν ότι ορισμένοι εκ των ανταρτών πυροβολήθηκαν ενώ είχαν λυποθυμίσει ή αποκοιμηθεί -εξαιτίας του αερίου- στα καθίσματα του θεάτρου. Επιπλέον, φαίνεται ο αρχηγός των ανταρτών Μοσβάρ Μπαράγεφ να κείτεται νεκρός, και ένα μπουκάλι κονιάκ τοποθετημένο κοντά του.

Συνολικά στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 34 αντάρτες, ενώ κάποιοι ενδεχομένως κατάφεραν να διαφύγουν. Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας, Νικολάι Πατρούσεφ, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι κανένας ένοπλος δεν διέφυγε.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας είχε καλέσει τους Τσετσένους που διέφυγαν να παραδωθούν για να σώσουν τη ζωή τους, και είχε διευκρινήσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εκτελεστούν μόλις εντοπιστούν, καθώς οι Αρχές τους θεωρούν άκρως επικίνδυνους.

Το Reuters μετέδωσε ότι ορισμένοι Τσετσένοι αυτονομιστές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν έξω από το κτήριο με χειροπέδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον 30 συλλήψεις συνεργών των ενόπλων στα περίχωρα της Μόσχας.

Όσον αφορά στους άνδρες του επίλεκτου σώματος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που πραγματοποιήσαν την έφοδο, οι Αρχές δήλωσαν ότι ορισμένοι υπέστησαν τραύματα, αλλά κανείς δεν έχασε τη ζωή του.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, και αμέσως μετά εισήλθαν στο κτήριο γιατροί, προκειμένου να επαναφέρουν στις αισθήσεις τους αρκετούς από τους ομήρους, οι οποίοι είχαν λυποθυμίσει, κυρίως εξαιτίας των αεριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ομήρων έκαναν λόγο για δέκα θύματα, ενώ ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι 30 όμηροι έχασαν τη ζωή τους. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ανέλθει στους 130, επικαλούμενο δήλωση του δημάρχου της Μόσχας, Γιούρι Λούζκοφ, ωστόσο σύντομα απέσυρε το τηλεγράφημα, και διόρθωσε ότι ο δήμαρχος ανέφερε τον αριθμό 30.

Τις τελευταίες ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στο θέατρο, το οποίο ερευνούν εξονυχιστικά, για να εντοπίσουν όλους τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τελευταία ενημέρωση: 15:00

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024