Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο επικεφαλής της Γερουσίας ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού προέδρου της Αργεντινής

Ο επικεφαλής της Γερουσίας ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού προέδρου της Αργεντινής

Ο περονιστής πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου της Αργεντινής, μετά την παραίτηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα. Η συζήτηση στο Κογκρέσο για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών αναβλήθηκε για το απόγευμα του Σαββάτου.

30

Ο περονιστής πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου της Αργεντινής, μετά την παραίτηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα. Το Κογκρέσο της Αργεντινής αποδέχθηκε την Παρασκευή επισήμως την παραίτηση του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα και ανέβαλε έως το Σάββατο το βράδυ τη συνεδρίαση, κατά την οποία θα συζητηθεί η διαδοχή του.


Σε κοινή συνεδρίασή τους, τα 329 μέλη της Κάτω Βουλής και της Γερουσίας αποδέχθηκαν την παραίτηση του Ντε λα Ρούα και ανέβαλαν τη συζήτηση για την αντικατάστασή του και για το αν θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές έως την προγραμματισμένη συνεδρίασή τους το Σάββατο στις 17:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος).



Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, El Pais, το Κογκρέσο, το οποίο αποτελείται από τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής και το οποίο ελέγχεται πλήρως από τους Περονιστές (Partido Justicialista), αναμένεται να αποφασίσει την προκήρυξη εκλογών εντός τεσσάρων μηνών.


Διαφορετικές απόψεις διατυπώθηκαν σχετικά με το ποιος θα ασκήσει καθήκοντα προέδρου το διάστημα αυτό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, τα καθήκοντα αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση παραμένει κενή από τον Οκτώβριο του 2000, οπότε παραιτήθηκε ο αντιπροέδρος, Κάρλος Αλβαρες. Κατά συνέπεια, τα καθήκοντα ανέλαβε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα.


Πανηγυρισμοί στο Μπουένος Αϊρες


Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν την απόφαση του κεντροαριστερού προέδρου να παραιτηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής που ο πρόεδρος εγκαταλείπει την Casa Rosada, το προεδρικό μέγαρο, με ελικόπτερο.


Η πρώτη ήταν το 1976, όταν η πρόεδρος Ισαβέλ Περόν (χήρα του Χουάν Περόν) εγκατέλειψε το μέγαρο μόλις εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα. Η δεύτερη ήταν το 1989, όταν ο τότε πρόεδρος Ραούλ Αλφονσίν, βρέθηκε αντιμέτωπος με ανάλογης κλίμακας οικονομική κρίση.


Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από τις συγκρούσεις έχουν φτάσει τους 24 και οι τραυματίες τους 300. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λεηλατήθηκαν τράπεζες, ένα αμερικανικών συμφερόντων εστιατόριο και αρκετά καταστήματα. Πέντε από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.


Αρση της κατάστασης πολιορκίας


Την άρση της κατάστασης πολιορκίας αποφάσισε το απόγευμα της Παρασκευής ο παραιτηθείς πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα. Όπως γράφει η εφημερίδα Clarin του Μπουένος Αϊρες, η απόφαση αυτή αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του κεντροαριστερού προέδρου, προτού παραδώσει την προεδρία στον επικεφαλής της Γερουσίας.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ντε λα Ρούα άσκησε κριτική στην απόφαση των Περονιστών να μην δεχθούν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος αποχώρησε ακούγοντας τη «φωνή του λαού». Αργότερα, συναντήθηκε με τον τέως πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονθάλεθ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024