Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε νεκροί στην εξέλιξη της εξέγερσης στην Αργεντινή

Πέντε νεκροί στην εξέλιξη της εξέγερσης στην Αργεντινή

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στην (υπό πολιορκία) Αργεντινή· η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε το θάνατο πέντε πολιτών, που έπεσαν νεκροί στη διάρκεια της δυναμικότερης λαϊκής εξέγερσης των τελευταίων ετών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

29

Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στην (υπό πολιορκία) Αργεντινή· η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε το θάνατο πέντε πολιτών, που έπεσαν νεκροί στη διάρκεια της δυναμικότερης λαϊκής εξέγερσης των τελευταίων ετών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Αιματηρά επεισόδια



Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από το μαχαίρι του ιδιοκτήτη ενός καταστήματος στα περίχωρα του Μπουένος Αιρες, την ώρα που εισέβαλαν δεκάδες πολίτες για να το λεηλατήσουν.

Το δεύτερο θύμα είναι ο 15χρονος Μιγκέλ Ανχελ Πασίνι, που δέχθηκε πυροβολισμό από άγνωστο άνδρα, στην επαρχία Σαντα Φε, στα βόρεια του Μπουένος Αϊρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Αλλοι δύο άνθρωποι -ένας άνδρας και μία γυναίκα- σκοτώθηκαν στην πόλη Ροσάριο, 300χλμ. ΒΔ του Μπουένος Αϊρες, όταν καταστηματάρχες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών, καθώς θεώρησαν ότι κινούνται με απειλητικές διαθέσεις εναντίον των μαγαζιών τους.


Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως ένα πέμπτο άτομο έχασε τη ζωή του, όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του. Οι τραυματίες των επεισοδίων είναι δεκάδες, ενώ περίπου 350 άτομα έχουν συλληφθεί.


Στρατιωτικός νόμος


Η χώρα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες, από το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) σε κατάσταση πολιορκίας και αυτό θα ισχύσει για τουλάχιστον τριάντα ημέρες, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή. Υπό αυτό το καθεστώς, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προσπερνά τα συνταγματικά δικαιώματα, να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, να συλλαμβάνει με συνοπτικές διαδικασίες ή ακόμη και να καλέσει το στρατό για να επιβάλλει την τάξη.


Η γνώμη των πολιτών για την επιβολή κατάσταση πολιορκίας έγινε αμέσως γνωστή: χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, αγνοώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, και πολλοί κατευθύνονταν προς την Κάσα Ροσάδα, το προεδρικό μέγαρο.


Στο μεταξύ, η Κάτω Βουλή της χώρας ψήφισε υπέρ της ακύρωσης των οικονομικών μέτρων που είχαν λάβει ο πρόεδρος, Φερνάντο ντε λα Ρούα, και ο υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάγιο, με σκοπό τον τερματισμό της τετραετούς ύφεσης της οικονομίας.


«Επίθεση» από τον πρόεδρο


Ο ντε λα Ρούα, πάντως, δήλωσε πως το κύμα της βίας που έχει παραλύσει την Αργεντινή, καθοδηγείται από τους «εχθρούς της δημοκρατίας» και ζήτησε διακομματική συνεργασία στην κυβέρνηση της χώρας, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.


«Πολλοί εχθροί της αργεντίνικης δημοκρατίας εκμεταλλεύονται την οικονομική και κοινωνική κατάσταση για να σπείρουν διχόνοια και βία, προσδοκώντας να δημιουργήσουν χάος που θα τους επιτρέψει να πετύχουν ό,τι δεν μπορούν στην κάλπη» ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.


Ζήτησε να υπάρξει «ευρεία και υπεύθυνη συναίνεση» των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής και των κυβερνητών. «Οι αιτίες της κατάστασης προέρχονται από μακρυά. Αυτοί που κυβέρνησαν πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να αναλάβουμε μια ιστορική ευθύνη και να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε» προσέθεσε.


Κάλεσε επίσης τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και «να συνεργαστούν ώστε να επανέλθει η τάξη». Όμως με τη λήξη του διαγγέλματος, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν αυθόρμητα στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες και επιδείκνυαν την αποδοκιμασία τους προς όσα είπε ο αρχηγός του κράτους.


Τα σωματεία κήρυξαν απεργία


Τα λόγια του ντε λα Ρούα βρήκαν σε ώτα μη ακοόντων· τα εργατικά σωματεία της πόλης Κόρντομπα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την Πέμπτη, «κατά της ύφεσης, των ρυθμίσεων και για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου».


«Θα αγνοήσουμε την κατάσταση πολιορκίας. Θα οργανώσουμε μια πορεία κατά της οικονομικής ύφεσης σε όλη τη χώρα επειδή (η κυβέρνηση) σκότωσε πέντε ανθρώπους και δεν μιλούν για τους εκατό που σκοτώνουν κάθε μέρα από την πείνα» δήλωσε ένας τοπικός ηγέτης της Συνομοσπονδίας των Εργαζομένων.


Τελευταία ενημέρωση: 05:50

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024