Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση συνεργασίας με την Τουρκία στη Συρία επιδιώκει ο Τραμπ

Ενίσχυση συνεργασίας με την Τουρκία στη Συρία επιδιώκει ο Τραμπ

Εφ' όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Στη συζήτησή του με τον Μακρόν ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Εφ’ όλης της ύλης τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Τραμπ θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι’ αυτή την πρόθεσή του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Παρά τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν και στοχεύουν πλέον να προωθηθούν στη Μανμπίτζ, άλλον ένα κουρδικό θύλακα όπου σταθμεύουν πολλοί αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τύχη της Μανμπίτζ συζητιέται παρασκηνιακά μεταξύ αμερικανών και τούρκων διπλωματών μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, η οποία δεν κατέληξε σε κάποια λύση στην κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ μίλησε, επίσης, με τον γάλλο πρόεδρο για τις «εμπορικές πρακτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας» πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Αποφασιστική η απάντηση της Δύσης στην υπόθεση Σκριπάλ»

Ακόμη, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την «αποφασιστική απάντηση της Δύσης» σε σχέση με τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας κατά του ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, Γιούλια, στην Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην αποφασιστική απάντηση που έδωσε η Δύση στην επίθεση με χημικά που πραγματοποίησε η Ρωσία στο Σάλσμπερι, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στην απέλαση πλήθους συνεργατών της ρωσικής κατασκοπείας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Στο τραπέζι» οι εμπορικές πρακτικές της Κίνας

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας και την υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές και ο Λευκός Οίκος ζητά από το Πεκίνο να περιορίσει την εμπορική «ανισορροπία» με τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο, χαιρέτισε επίσης τις συντονισμένες αποφάσεις πολλών χωρών της Ευρώπης να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ.

Η καγκελάριος από την πλευρά της, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Βρετανία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Στο ζήτημα της εμπορικής πολιτικής μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει διάλογος στον οποίο θα ληφθεί υπόψη το διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024