Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο αρχείο η «δράση» των σωματοφυλάκων του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Στο αρχείο η «δράση» των σωματοφυλάκων του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Οι διώξεις εναντίον των σωματοφυλάκων του τούρκου προέδρου μπήκαν στο αρχείο από την αμερικανική δικαιοσύνη, την παραμονή της επίσκεψης του μέχρι πρότινως υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα.

Διακριτικά στο αρχείο τοποθέτησαν οι αμερικανικές αρχές τη δίωξη σε βάρος 11 σωματοφυλάκων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι επιτέθηκαν σε Κούρδους ακτιβιστές τον Μάιο του 2017 στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, Μπιλ Μίλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 19 προσώπων, εκ των οποίων οι 15 ήταν σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου. Οι διώξεις σε βάρος των τεσσάρων από αυτούς μπήκαν στο αρχείο στις 7 Νοεμβρίου 2017 και για άλλους επτά στις 14 Φεβρουαρίου φέτος.

Η 14η Φεβρουαρίου ήταν η παραμονή της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο Ρεξ Τίλερσον, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι επρόκειτο απλώς για μια «σύμπτωση». «Ο υπουργός (Εξωτερικών) δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην απόφαση αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος Χέδερ Νόιερτ.



Η επιβεβαίωση ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι οι αμερικανικές αρχές υποστήριζαν ότι είχαν στην κατοχή τους μαρτυρίες και βίντεο που ενοχοποιούσαν τους σωματοφύλακες του Ερντογάν. Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, οι Τούρκοι πράκτορες επιτέθηκαν με βιαιότητα στους ειρηνικούς διαδηλωτές, ρίχνοντας κάποιους από αυτούς στο έδαφος.

Στα επεισόδια αυτά, που σημειώθηκαν στις 16 Μαΐου πέρσι, τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, ενώ η υπόθεση είχε εξοργίσει τον Ερντογάν και αποτελούσε ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024