Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δακρυγόνα μέσα στο κοινοβούλιο του Κοσόβου [Βίντεο & Εικόνες]

Δακρυγόνα μέσα στο κοινοβούλιο του Κοσόβου [Βίντεο & Εικόνες]

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν δακρυγόνα μέσα στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, στην Πρίστινα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους συναδέλφους τους να επικυρώσουν μια συμφωνία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν δακρυγόνα μέσα στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, στην Πρίστινα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους συναδέλφους τους να επικυρώσουν μια συμφωνία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Η έγκριση αυτής της συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε οι Κοσοβάροι να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες-μέλη του μπλοκ χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Vetevendosje («Αυτοδιάθεση») τάσσεται κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας που υπογράφθηκε το 2015 με το Μαυροβούνιο καθώς υποστηρίζει ότι εκχωρούνται λανθασμένα περίπου 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα. Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με εκτόξευση δακρυγόνων μέσα στο κοινοβούλιο και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους είχαν γίνει και σε προηγούμενες απόπειρες επικύρωσης της συμφωνίας.

Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν ρίξει δακρυγόνα και σε άλλες περιπτώσεις, το 2015 και το 2016: για να εμποδίσουν την εκλογή του προέδρου Χασίμ Θάτσι και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συμφωνίες με τη Σερβία.

Αρχικά ερρίφθη ένα δακρυγόνο, την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανέβαλε τη συνεδρίαση μέχρι να αεριστεί επαρκώς ο χώρος και η συνεδρίαση ξανάρχισε γύρω στις 02.15 (ώρα Ελλάδας).

Τότε εκτοξεύτηκε και δεύτερο δακρυγόνο, αναγκάζοντας τους βουλευτές να φύγουν βιαστικά από την αίθουσα. Αστυνομικοί εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες ανέλαβαν να ερευνήσουν τα έδρανα του κόμματος Vetevendosje.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τη χώρα. Η ψηφοφορία (για την επικύρωση της συνθήκης με το Μαυροβούνιο) δεν θέτει σε κίνδυνο το έδαφος του Κοσόβου», δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος, πριν αναλάβει την εξουσία, είχε αντιταχθεί στη συνθήκη αυτή.

Ο ηγέτης του Vetevendosje, Άλμπιν Κούρτι, έχει προτείνει να διαμηνύσει η Πρίστινα στο Μαυροβούνιο ότι το Κόσοβο δεν αποδέχεται τη συμφωνία και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «διεθνούς συνόδου για τον επανακαθορισμό» των συνόρων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024