Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίσκεψη «προπομπός» του βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ στη Σουηδία

Επίσκεψη «προπομπός» του βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ στη Σουηδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο έφτασε την Πέμπτη στη Σουηδία για συνομιλίες με τη σουηδέζα ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ, εγείροντας εικασίες ότι η διήμερη επίσκεψή του ενδέχεται να θέσει τις βάσεις για πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο έφτασε την Πέμπτη στη Σουηδία για συνομιλίες με τη σουηδέζα ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ, εγείροντας εικασίες ότι η διήμερη επίσκεψή του ενδέχεται να θέσει τις βάσεις για πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ρι θα συζητήσει με τη Βάλστρομ θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα.

Η Σουηδία, που δεν είναι μέλος της βορειοατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας του NATO, έχει αναφερθεί ως ενδεχόμενη τοποθεσία για την πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ – Κιμ.

«Ποιον ρόλο θα έχουμε… »

Η πρεσβεία της Σουηδίας στην Πιονγιάνγκ εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη Βόρεια Κορέα, καθώς οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

«Αν πράγματι οι κύριοι εμπλεκόμενοι επιθυμούν, η Σουηδία να διαδραματίσει ρόλο, να διευκολύνει, να αποτελέσει τόπο συζήτησης, ή σύνδεσμο, ή οτιδήποτε άλλο, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Αλλά θα πρέπει να είναι οι κύριοι εμπλεκόμενοι που θα αποφασίσουν, σε αυτή την περίπτωση, ποιον ρόλο θα έχει η Σουηδία», πρόσθεσε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν την άφιξη του Ρι στη Σουηδία, τονίζοντας ότι ταξίδεψε στη σκανδιναβική χώρα για να συνομιλήσει με την ομόλογό του για «διμερείς σχέσεις και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Δεν υπήρξε αναφορά για τις ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι έχει γνώση της συνάντησης στη Στοκχόλμη, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε αυτήν.

ΗΠΑ: Δεν στέλνουμε καμία αντιπροσωπεία

«Δεν στέλνουμε καμία αντιπροσωπεία», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα καλόπιστα, αλλά χρειάζονται ν’ ακούσουν απευθείας από τη Βόρεια Κορέα τοποθέτηση επί του θέματος.

«Αυτή η συνάντηση ελπίζουμε ότι θ’ αποσαφηνίσει τι επιθυμεί η Βόρεια Κορέα από μια σύνοδο κορυφής, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες θα είναι οι συνθήκες – για παράδειγμα αν θα υπάρξουν προκαταρκτικές συναντήσεις», τόνισε πηγή με γνώση της κατάστασης.

«Δεν είναι καν βέβαιο ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιήσει συνάντηση», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ, τονίζοντας ότι: «οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν βοήθεια σε προξενικά θέματα και η Βόρεια Κορέα θέλει να διασφαλίσει ότι κανείς δεν πρόκειται να εισβάλει».

Σενάρια για την τοποθεσία

Επειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Κιμ, έχουν ξεκινήσει σενάρια για την τοποθεσία στην οποία θα γίνει η πρώτη στην Ιστορία, αν όντως πραγματοποιηθεί, συνάντηση κορυφής μεταξύ ηγετών των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει καταδικάσει ομόφωνα τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και έχει απαιτήσει την «απόλυτη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη εξάλειψή τους».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024