Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας κατά της Ρωσίας

Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας κατά της Ρωσίας

Κοινή δήλωση στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία ως υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, σε σκληρούς τόνους, εξέδωσαν οι ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας. «Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας» αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Κοινή δήλωση στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία ως υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, σε σκληρούς τόνους, εξέδωσαν οι ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.

Στη δήλωσή τους, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρουν ότι καταδικάζουν «με απέχθεια» την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρουν.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας» αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

«Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)» συμπληρώνουν.

«Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024