Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία: Μήνυμα υπουργού προκάλεσε σοκ στους επιζώντες πολύνεκρου μακελειού

Νορβηγία: Μήνυμα υπουργού προκάλεσε σοκ στους επιζώντες πολύνεκρου μακελειού

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησής μετά το μήνυμα που ανήρτησε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό προκαλώντας σοκ στους επιζώντες του μακελειού στο νησί Ουτόγια.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησής μετά το μήνυμα που ανήρτησε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό προκαλώντας σοκ στους επιζώντες του μακελειού στο νησί Ουτόγια.

Εκλεγείσα με το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Προόδου (FrP), η Σίλβι Λιστάουγκ κατηγόρησε την Παρασκευή με μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ότι θεωρεί πως «τα δικαιώματα των τρομοκρατών είναι σημαντικότερα από την ασφάλεια του έθνους».

Με αυτό τον τρόπο κατηγορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους της ότι απέρριψαν την πρόταση που προβλέπει τη στέρηση της νορβηγικής υπηκοότητας, χωρίς δικαστική απόφαση, για τα πρόσωπα που πολέμησαν στο εξωτερικό.

Κι όμως, στελέχη του Εργατικού Κόμματος ήταν τα ίδια θύματα της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους σε μια διπλή επίθεση που διέπραξε εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο, επικεφαλής της οποίας εκείνη την εποχή ήταν ο Εργατικός Γενς Στόλτενμπεργκ (ο νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ) και εναντίον μιας κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στη νήσο Ουτόγια.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης (…) θέλω να ζητήσω συγγνώμη διότι η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση πλήγωσε ανθρώπους» δήλωσε η Σόλμπεργκ σε δημοσιογράφους.

«Η κυβέρνηση έχει μια ειδική σχέση προς την τρομοκρατία από την 22 Ιουλίου (2011). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε πολλή προσοχή στις συζητήσεις που κάνουμε για αυτό το θέμα διότι υπάρχουν πολίτες στην κοινωνία μας που το βίωσαν με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο» συμπλήρωσε η επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης.

Συνοδευόμενο από μια φωτογραφία με μαχητές της σομαλικής ισλαμικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, το μήνυμα της Λιστάουγκ προκάλεσε σοκ στους επιζώντες του μακελειού στην Ουτόγια. Τυχαία, η ανάρτηση του μηνύματος συνέπεσε με την κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νορβηγίας της πρώτης ταινίας που πραγματεύεται την τραγωδία.

Έκτοτε ο ηγέτης των Εργατικών, Γιόνας Γκαχρ Στάρε, κατηγόρησε την υπουργό ότι «υποδαυλίζει το μίσος το οποίο οδήγησε στο (μακελειό) της 22ας Ιουλίου»

Η υπουργός διέγραψε το μήνυμά της την Τετάρτη, πέντε ολόκληρες ημέρες μετά την ανάρτησή του, επικαλούμενη προβλήματα δικαιωμάτων που την αποτρέπουν να χρησιμοποιεί φωτογραφία των μαχητών της αλ Σεμπάμπ για πολιτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN), η πρωθυπουργός της είχε ζητήσει επανειλημμένως το Σαββατοκύριακο να αποσύρει τη φωτογραφία και να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που η υπουργός αρνήθηκε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024