Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοινή γραμμή ΝΑΤΟ, Παρισιού και Βερολίνου κατά Ρωσίας - Δεν έχει πειστεί η Λέγκα

Κοινή γραμμή ΝΑΤΟ, Παρισιού και Βερολίνου κατά Ρωσίας – Δεν έχει πειστεί η Λέγκα

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία. «Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» είπε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό καθιστώντας σαφές ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για παρθούν αποφάσεις, ενώ «κοινή στάση της Ευρώπης» ζητάει η Μέρκελ. «Δεν έχει πειστεί» ο ηγέτης της Λέγκας.

Το ΝΑΤΟ κατήγγειλε τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαίτησε από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.

«Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Χαίρομαι που οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη χρησιμοποίηση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής φύσης που τελειοποίησε η Ρωσία και ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για αυτήν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται για μια τυφλή και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών», προστίθεται στο κείμενο.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι για την πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στο έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ». Η Συνθήκη για τα χημικά όπλα έχει γίνει, αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1997, ένας από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος μη εξάπλωσης των εξοπλισμών, υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησαν οι Σύμμαχοι.

Έτοιμη να λάβει μέτρα η Γαλλία

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, αφού το Λονδίνο κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πολύ σοβαρή ενέργεια» ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον «στρατηγικό σύμμαχό του», τη Βρετανία.

«Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες και θα διακόψει τις διμερείς σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα.

«Κοινή στάση» απέναντι στη Ρωσία ζητά η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την υπόθεση.

«Αντιμετωπίζουμε τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης με μεγάλη σοβαρότητα… Θα παρουσιάσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή άποψη» είπε η Μέρκελ σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, υπενθυμίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Βέβαια, εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε κάθε επαφή τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους παρά τις διαφορετικές απόψεις μας», πρόσθεσε.

«Δεν έχει πειστεί» ο ηγέτης της Λέγκας

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που ελπίζει ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας μετά την πρόσφατη εκλογική επιτυχία του κόμματός του, δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να βελτιώσει τους δεσμούς της Ιταλίας με τη Ρωσία.

Μιλώντας εν μέσω της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, ο Σαλβίνι είπε ότι δεν έχει πειστεί για την εμπλοκή του Κρεμλίνου στην υπόθεση.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που τους αρέσει να δηλητηριάζουν ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αν υπάρχουν απτές αποδείξεις θα το συζητήσουμε ξανά» είπε μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στην Ιταλία.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι «πολιτικά, πολιτιστικά, γεωγραφικά και ιστορικά» κοντά στην Ευρώπη, «ανυπομονώ να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις, που είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024