Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άσαντ: Οι επιθέσεις εναντίον της Ανατολικής Γούτα πρέπει να συνεχιστούν

Άσαντ: Οι επιθέσεις εναντίον της Ανατολικής Γούτα πρέπει να συνεχιστούν

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της εφαρμογής εκεχειρίας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η πρόοδος που καταγράφθηκε χθες και προχθές στη Γούτα από τον Συριακό Αραβικό Στρατό επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας» λέει ο ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δαμασκού εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτα «πρέπει να συνεχιστούν» τονίζει ακόμη. Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη «συλλογική τιμωρία» των αμάχων.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δαμασκού εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτας «πρέπει να συνεχιστούν», διαβεβαίωσε σήμερα, Κυρική, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο του 25% και πλέον του προπυργίου των ανταρτών.

«Η επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστεί, παράλληλα με τη δυνατότητα που θα δοθεί στους άμαχους να απομακρυνθούν προς τα εδάφη» που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, επισήμανε ο Σύρος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της εφαρμογής μιας εκεχειρίας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η πρόοδος που καταγράφθηκε χθες και προχθές στη Γούτα από τον Συριακό Αραβικό Στρατό επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας» πρόσθεσε ο Άσαντ, αναφερόμενος στην εκεχειρία πέντε ωρών που τίθεται σε ισχύ καθημερινά (από τις 09.00 ώρα Ελλάδας- 14.00 ώρα Ελλάδας), την οποία οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει χαρακτηρίζοντάς την «αστείο».

ΟΗΕ: Απαράδεκτη συλλογική τιμωρία των πολιτών

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γούτα συνιστούν μια «απλώς απαράδεκτη» συλλογική τιμωρία των πολιτών που ζουν στην περιοχή αυτή.

Περίπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα από τις 18 Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Πάνος Μουμτζής, ο συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην περιοχή.

«Αντί για μια απολύτως αναγκαία ανάπαυλα, εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερες μάχες, περισσότερο θάνατο και περισσότερες ανησυχητικές αναφορές για λιμό και για βομβαρδισμούς νοσοκομείων. Η συλλογική τιμωρία πολιτών είναι απλώς απαράδεκτη» τόνισε.

Ο συριακός στρατός έχει προωθηθεί «σε πολλά μέτωπα»

Ο συριακός στρατός έχει προωθηθεί «σε πολλά μέτωπα» στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ανέφερε σήμερα μια στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Με τη στήριξη των Ρώσων συμμάχων του, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθεί να ανακαταλάβει το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, όπου περίπου 400.000 άμαχοι ζουν σε κατάσταση πολιορκίας από το 2013.

«Οι μονάδες του συριακού στρατού προωθήθηκαν σε πολλές κατευθύνσεις […] εξαλείφοντας σε πολλές περιοχές την παρουσία των τρομοκρατικών οργανώσεων που τις ήλεγχαν» ανέφερε αυτή η στρατιωτική πηγή. Μεταξύ άλλων ο στρατός «ανέκτησε τον έλεγχο» πολλών κοινοτήτων, όπως της Οτάγια και της Νασαμπίγιε.

Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για πρωτοφανή προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στον θύλακα, εκτιμώντας ότι έχουν ανακαταλάβει το 10% της περιοχής. Οι μάχες συνεχίζονταν με την ίδια ένταση και σήμερα, Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν και ότι καταστράφηκαν «αρχηγεία, σήραγγες και οχυρώσεις» καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του σταματούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που έχει οργανώσει η Ρωσία προκειμένου να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποχωρήσουν από τον θύλακα οι άμαχοι.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik,in.gr

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024