Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμπόδια σε Harley και μπέρμπον η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ

Εμπόδια σε Harley και μπέρμπον η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ

Προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες πως, αν επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να απειλεί ότι θα εφαρμόσει «ανταποδοτικούς δασμούς» στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, εκτίμησε ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος.

Προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες πως, αν επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (…) πρέπει να δράσουμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών, όπως του ουίσκι μπέρμπον, της Harley-Davidson και της Levi’s.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας» προειδοποίησε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να απειλεί ότι θα εφαρμόσει «ανταποδοτικούς δασμούς» στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

«Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε Μηδέν δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο» έγραψε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

«Θα επιβάλουμε σύντομα αντισταθμιστικούς δασμούς για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή» υποστήριξε.

Μοσκοβισί: Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι καλοί για κανέναν

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν είναι καλοί για κανέναν».

Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, «κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. «Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν «στενά εδώ και δεκαετίες» σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

Κατάινεν: Ο γενικευμένος εμπορικός πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφευχθεί

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

«Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό» είπε ο φινλανδός επίτροπος. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του» πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές» υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει.

Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό», θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ορισμένα μέτρα θα πλήτουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη.

«Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (…) πρέπει να αντιδράσουμε» κατέληξε.

in.gr με πληροφορίες από Reuters

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024