Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σλοβακία: «Οχι» σε ευρωπαϊκή σύμβαση προστασίας των γυναικών

Σλοβακία: «Οχι» σε ευρωπαϊκή σύμβαση προστασίας των γυναικών

Η Σλοβακία δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, γνωστοποίησε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις του ήσσονος κυβερνητικού του εταίρου και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η Σλοβακία δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, γνωστοποίησε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις του ήσσονος κυβερνητικού του εταίρου και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Βουλγαρία – χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο – επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Σύμβαση, υπογραμμίζοντας την απόρριψη των φιλελεύθερων αξιών πλουσιότερων χωρών της δυτικής Ευρώπης από τις κοινωνικά πιο συντηρητικές χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είχε υπογράψει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας Εναντίον των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας το 2011• η επικύρωσή της από το σλοβάκικο κοινοβούλιο θα ήταν το επόμενο βήμα. Συνολικά, μέχρι σήμερα τη Σύμβαση των 81 άρθρων έχουν υπογράψει πάνω από 40 χώρες.

Θα οδηγούσε στον γάμο ομοφύλων

Ομως ο Φίτσο ξεκαθάρισε πως παρότι η Σλοβακία θα εντάξει στο εθνικό της δίκαιο όλα τα μέτρα που προβλέπει η Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, δεν σκοπεύει να την επικυρώσει, εξηγώντας ότι θεωρεί το κείμενο αυτό αμφιλεγόμενο κι υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο σλοβακικό Σύνταγμα, ενώ θα συνεπαγόταν τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Η Σλοβακία πρακτικά απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων αφότου ενέκρινε την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματός της το 2014 με βάση το οποίο ο γάμος ορίζεται πλέον ρητά ως ένωση άνδρα και γυναίκας. Δεν προβλέπεται στη νομοθεσία της χώρας καμιά άλλη μορφή επίσημα αναγνωρισμένης σχέσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, όπως για παράδειγμα τα σύμφωνα συμβίωσης.

«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε μέτρα που έρχονται σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις και τα αισθήματα του λαού», είπε ο Φίτσο, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της σλοβάκικης σοσιαλδημοκρατίας.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «αμφισβητεί αχρείαστα τις φυσικές διαφορές μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και τις αποκαλεί στερεότυπα» μολονότι ταυτόχρονα επιδιώκει τον ευγενή σκοπό της εξάλειψης της βίας εναντίον των γυναικών, συμπλήρωσε ο Φίτσο.

Στελέχη του Σλοβάκικου Εθνικού Κόμματος (SNS) τόνισαν την Πέμπτη πως θα απαιτήσουν η Μπρατισλάβα να αποσύρει την υπογραφή της από τη Σύμβαση.

Παρέμβαση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

Οι επικριτές της ερίζουν πως ο προσδιορισμός του «φύλου» ως σύνολο «κοινωνικών ρόλων, συμπεριφορών, δραστηριοτήτων και χαρακτηριστικών που μια ιδιαίτερη κοινωνία θεωρεί ότι αρμόζουν στις γυναίκες και τους άνδρες» είναι λαθεμένος.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διατείνεται ότι το κείμενο μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις και να παραβεί την ελευθερία του θρησκεύεσθαι στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι περισσότεροι (62%) δηλώνουν καθολικοί και μια μειονότητα (6%) δηλώνει πως ανήκει στον προτεσταντισμό, κατά απογραφή του 2011, την πιο προσφάτως διαθέσιμη.

Αρκετά ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ – η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βρετανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία – δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, όπως επίσης το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, δύο χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024