Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό στη Φλόριντα

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό στη Φλόριντα

Καθώς οι οικογένειες ετοιμάζονται να κηδεύσουν τα θύματα άλλης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, άλλης μιας επίθεσης με πυροβόλα όπλα σε σχολείο, η θλίψη αναμιγνύεται με την οργή και τα ερωτήματα πληθαίνουν, κυρίως για τον λόγο για τον οποίο οι αρχές δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις ενδείξεις για τις προθέσεις του 19χρονου Νίκολας Κρουζ.

Καθώς οι οικογένειες ετοιμάζονται να κηδεύσουν τα θύματα άλλης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, άλλης μιας επίθεσης με πυροβόλα όπλα σε σχολείο, η θλίψη αναμιγνύεται με την οργή και τα ερωτήματα πληθαίνουν, κυρίως για τον λόγο για τον οποίο οι αρχές δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις ενδείξεις για τις προθέσεις του 19χρονου Νίκολας Κρουζ.

Μια μητέρα, που είπε ότι πέρασε τις τελευταίες δύο ώρες σχεδιάζοντας την κηδεία της 14χρονης κόρης της, έκανε έκκληση στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «αναλάβει δράση». Εξέφρασε επίσης την απορία της για το πώς είναι δυνατόν ένας ένοπλος να μπει με τόση ευκολία σε ένα σχολείο και να ανοίξει πυρ.

Ο Κρουζ, πρώην μαθητής στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας που είχε αποβληθεί για λόγους συμπεριφοράς, εισέβαλε στο παλιό σχολείο του ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου και με μια αυτόματη καραμπίνα σκότωσε 17 μαθητές και καθηγητές και τραυμάτισε σοβαρά άλλους 15.

Το μακελειό θέτει ερωτήματα για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δίνει και πάλι τροφή στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια για την ενδημική ένοπλη βία στα αμερικανικά σχολεία.

«Πώς επιτρέψαμε σε έναν ένοπλο να μπει στο σχολείο των παιδιών μας; Πώς πέρασε τα μέτρα ασφαλείας; Τι μέτρα υπήρχαν;» φώναζε μια μητέρα, η Λόρι Αλχάντεφ, που έχασε την κόρη της, Αλίσα. «Ο ένοπλος, αυτός ο τρελός, απλώς μπαίνει στο σχολείο, σπάει το παράθυρο στην πόρτα της τάξης του παιδιού μου και αρχίζει να πυροβολεί, να την πυροβολεί…» συνέχισε κλαίγοντας η γυναίκα.

«Είναι συντετριμμένος»

Ο Κρουζ κατηγορείται για 17 ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης και οδηγήθηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο όπου κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ κινδυνεύει ακόμα και με θανατική ποινή αν κριθει ένοχος. «Είναι συντετριμμένος. Είναι λυπημένος, θρηνεί, έχει μετανιώσει» είπε η συνήγορός του, η Μελίσα ΜακΝίλ.

Είχε προαναγγείλει την επίθεση…

Ο Κρουζ ενδέχεται να προανήγγειλε την επίθεση, με ένα σχόλιο που είχε αναρτήσει στο YouTube πέρσι. Το FBI αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για το σχόλιο αυτό που ανέφερε: «Θα γίνω επαγγελματίας εκτελεστής σχολείων» και έφερε την υπογραφή «Νίκολας Κρουζ».

Ωστόσο, οι πράκτορες που ερεύνησαν τότε την υπόθεση δεν κατάφεραν να εντοπίσουν «την τοποθεσία ή την αληθινή ταυτότητα» του ανθρώπου που έγραψε το μήνυμα, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Λάσκι, τον ειδικό πράκτορα της ομοσπονδιακής αστυνομίας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Το YouTube απέσυρε τελικά το επίμαχο υλικό και η έρευνα του FBI μπήκε στο αρχείο, μέχρι που το όνομα του Νίκολας Κρουζ εμφανίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά συνδεδεμένο με τη σφαγή… την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Μετά πήγε για φαγητό

Ο σερίφης του Πάρκλαντ είπε ότι ο Κρουζ έφτασε στο σχολείο με ταξί της εταιρίας Uber και έφυγε πεζός, αφού πέταξε το όπλο του και αναμίχθηκε «σε μια ομάδα παιδιών που έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους». Κατευθύνθηκε σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Walmart, αγόρασε ένα αναψυκτικό και κατόπιν πήγε σε ένα φαστ-φουντ στη γειτονική πόλη Κόκονατ Κρικ, όπου τον εντόπισε και τον συνέλαβε ένας αστυνομικός.

Οι πρώην συμμαθητές του περιέγραφαν τον Κρουζ ως «παρία», με τη φήμη ταραχοποιού και «τρελαμένου» με τα όπλα. Ο 19χρονος πρόσφατα μετακόμισε στο σπίτι της οικογένειας ενός φίλου του, μετά τον θάνατο της μητέρας του τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την οικογένεια, ο νεαρός ήταν μελαγχολικός, όμως απέδιδαν τη θλίψη του στον θάνατο της μητέρας του και όχι σε ψυχική ασθένεια.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024