Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επαφές ΗΠΑ - Τουρκίας πριν την επίσκεψη Τίλερσον

Επαφές ΗΠΑ – Τουρκίας πριν την επίσκεψη Τίλερσον

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, συναντήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιμπραήμ Καλίν, ανώτερο σύμβουλο και εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησαν ο Λευκός Οίκος και πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, συναντήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιμπραήμ Καλίν, ανώτερο σύμβουλο και εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησαν ο Λευκός Οίκος και πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, επιμένουν — ειδικά όσον αφορά τη Συρία, αλλά και για άλλα ζητήματα.

Οι επαφές που είχε ο ΜακΜάστερ καταγράφονται μερικές ημέρες πριν από την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι ΜακΜάστερ και Καλίν συζήτησαν όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη, στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα. Οι δύο άνδρες «αντάλλαξαν απόψεις για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις (…), τις κοινές στρατηγικές προκλήσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας»

Αναφέρθηκαν επίσης «λεπτομερώς σε θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις κι εξερεύνησαν τρόπους να επεκταθεί ο κοινός αγώνας εναντίον όλων των μορφών της τρομοκρατίας».

Πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι ΜακΜάστερ και Καλίν στη συζήτησή τους έκαναν αποτίμηση των εξελίξεων στην περιοχή, εξέτασαν τα ζητήματα που πλήττουν τις διμερείς σχέσεις και το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Αγκυρα υπεισήλθαν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα τονίσει στον Τίλερσον όταν επισκεφθεί την Τουρκία πως οι δύο χώρες πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά τους, η οποία έχει τρωθεί. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του είπε ότι περιμένει πως οι συζητήσεις που θα έχει στην Τουρκία θα είναι δύσκολες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024