Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρίζει η καρέκλα της Μέι - Brino αντί για Brexit;

Τρίζει η καρέκλα της Μέι – Brino αντί για Brexit;

Οι δεξιοί επικριτές της Τερέζα Μέι την υποπτεύονται ότι αντί για το καθαρό Brexit που εκείνοι επιθυμούν, η πρωθυπουργός θα δρομολογήσει την Βρετανία σε Brino -  από τα αρχικά του «Brexit in Name Only» που σημαίνει «Brexit μόνο κατ’ όνομα».

Οι δεξιοί επικριτές της Τερέζα Μέι την υποπτεύονται ότι αντί για το
καθαρό Brexit που εκείνοι επιθυμούν, η πρωθυπουργός θα δρομολογήσει την
Βρετανία σε Brino – από τα αρχικά του «Brexit in Name Only» που σημαίνει
«Brexit μόνο κατ’ όνομα».

Η καρέκλα της βρετανίδας πρωθυπουργού τρίζει όλο και περισσότερο. Τις τελευταίες ημέρες, πληθαίνουν τα πισώπλατα μαχαιρώματα από στελέχη του κόμματός της ενώ την Τρίτη, η Βουλή των Λόρδων άρχισε να συζητά την ψήφιση 10 κρίσιμων τροπολογιών στη νομοθεσία περί Brexit. Μία από τις τροπολογίες αυτές, αν περάσει, θα ακυρώσει τα σχέδια να ψηφιστεί σε νόμο η ημερομηνία του Brexit, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο να αναβληθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πιο επικριτικοί απ’ όλους είναι όσοι ανήκουν στην πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος που επιθυμεί ένα σκληρό Brexit, δηλαδή πλήρη αποκοπή των σχέσεων με την ΕΕ, γιατί φοβούνται ότι η Μέι συντάσσεται όλο και περισσότερο με εκείνους που προτιμούν ένα μαλακό Brexit, δηλαδή διατήρηση σχετικά στενών σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, από την άλλη πλευρά, επιθυμεί διακαώς μια μεταβατική συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί ένα οικονομικά καταστροφικό Brexit τον Μάρτιο του 2019. Αλλά το τίμημα μιας μεταβατικής συμφωνίας είναι ότι στη διάρκειά της, η Βρετανία θα παραμείνει δεσμευμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς όμως να έχει δικαίωμα ψήφου στην διαμόρφωσή της, θα συμμετέχει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα συνεχίσει να αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών στην επικράτειά της _ ένας από τους κορυφαίους οπαδούς του σκληρού Brexit, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, θεωρεί ότι οι όροι αυτοί θα καταστήσουν την Βρετανία «υποτελή» στην ΕΕ.

Αλλά οι υποστηριχτές του σκληρού Brexit δεν είναι ενωμένοι μεταξύ τους. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της Μέι ελευθέρωσε την θέση του επικεφαλής της European Research Group, στην οποία ανήκουν Συντηρητικοί βουλευτές υπέρ του Brexit. Την θέση αυτή κατέλαβε ο Ρις-Μογκ, ένας ιδιόρρυθμος υπερδεξιός που πλασάρεται πλέον σαν πιθανός διάδοχος της Μέι. Η άνοδος του Ρις-Μογκ ανησύχησε τον μέχρι σήμερα κορυφαίο Συντηρητικό οπαδό του Brexit και έτερο πιθανό διάδοχο της πρωθυπουργού, τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υψώνει ακόμη πιο δυνατά την φωνή του ανταγωνιζόμενος τον Ρις-Μογκ και, παράλληλα, προκαλώντας προβλήματα στην Μέι.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Μέι κατάφερε να επιζήσει στη Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι σήμερα κυρίως επειδή θεωρείται ότι συμβιβάζει ένα υπουργικό συμβούλιο διαιρεμένο ανάμεσα σε όσους επιθυμούν ένα σκληρό Brexit και σε όσους επιθυμούν ένα μαλακό. Όσο όμως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η Μέι θα μπορεί όλο και δυσκολότερα να κάθεται στην μέση, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024