Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το νέο «μεγάλο παιχνίδι» στο Αφγανιστάν

Το νέο «μεγάλο παιχνίδι» στο Αφγανιστάν

Η πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν στο ξενοδοχείο «Intercontinental» στην Καμπούλ έδειξε πόσο επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την ώρα που το στρατηγικό τοπίο αλλάζει καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις - Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Πακιστάν - δημιουργούν δεσμούς με τους Ταλιμπάν και ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε αυτό που θεωρείται το νέο «μεγάλο παιχνίδι».

Η πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν στο ξενοδοχείο «Intercontinental» στην Καμπούλ έδειξε πόσο επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την ώρα που το στρατηγικό τοπίο αλλάζει καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις – Ρωσία, Ιράν, Κίνα και Πακιστάν – δημιουργούν δεσμούς με τους Ταλιμπάν και ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε αυτό που θεωρείται το νέο «μεγάλο παιχνίδι».

Σύμφωνα με το Βήμα δεκαπέντε χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο ανταγωνισμός για επιρροή – που θυμίζει την αντιπαλότητα μεταξύ ρωσικών και βρετανικών αυτοκρατοριών τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα και τη σύγκρουση ΗΠΑ – ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου – εντείνεται, περιπλέκοντας μια ήδη επισφαλή κατάσταση.

Η καχυποψία και η δυσπιστία παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη σταθερότητα στο στρατηγικά τοποθετημένο Αφγανιστάν, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.

Το Πακιστάν, που θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής των αφγανών Ταλιμπάν, κατηγορείται ότι παίζει διπλό παιχνίδι. Αλλά αφγανοί και δυτικοί αξιωματούχοι καθώς και πηγές των Ταλιμπάν έχουν μιλήσει για μυστικές σχέσεις των Ταλιμπάν με το Ιράν τα τελευταία χρόνια. Και πρόσφατα προέκυψε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τους Ταλιμπάν έχουν γίνει επίσης πιο θερμές.

Τον Δεκέμβριο, ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, επέκρινε τη Ρωσία και το Ιράν για τη δημιουργία δεσμών με τους Ταλιμπάν, τους οποίους επιβεβαίωσαν και οι δύο χώρες.

Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη μετατόπιση των περιφερειακών συμμαχιών: η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, οι αλλαγές στην προσέγγιση της νέας αφγανικής κυβέρνησης και οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και περιφερειακών παραγόντων όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και το Πακιστάν.

Η εμφάνιση του ISIS στο Αφγανιστάν – η οργάνωση των τζιχαντιστών ανακοίνωσε τη δημιουργία τού βραχίονά της ονόματι «Επαρχία Χορασάν» τον Ιανουάριο του 2015 – έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία και στο Ιράν να πραγματοποιήσουν «επαφές» με τους Ταλιμπάν.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024