Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πνοή στη γαλλογερμανική συνεργασία

Νέα πνοή στη γαλλογερμανική συνεργασία

Με αφορμή τα 55 χρόνια από την υπογραφή της γαλλογερμανικής Συνθήκης των Ηλυσίων, τα κοινοβούλια των δύο χωρών δίνουν σήμερα το έναυσμα για ανανέωση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Η Συνθήκη των Ηλυσίων, το γαλλογερμανικό σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας που είχαν υπογράψει ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ και ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ το 1963, συμπληρώνει σήμερα 55 χρόνια ζωής. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή και η Γαλλική Εθνοσυνέλευση επιχειρούν στη σημερινή επέτειο να δώσουν νέα πνοή στην ιστορική διμερή συνθήκη που υπογράφηκε ως θεμέλιο συμφιλίωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και για να προωθήσει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Γερμανίας και Γαλλίας. Όπως επισήμανε στην DW ο Αντρέας Γιουνγκ, πρόεδρος της γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, «η Συνθήκη των Ηλυσίων και η γερμανογαλλική φιλία δεν ανήκουν μόνο στα ιστορικά βιβλία, αλλά είναι κάτι που χρειαζόμαστε τόσο για το παρόν όσο και να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Το ψήφισμα που πρόκειται να υπογράψουν απόψε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρυζί συνιστά και ένα μήνυμα προς τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι το Βερολίνο έχει εισακούσει τη γαλλική επιθυμία για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και συμμερίζεται τη βούληση για στενότερη διμερή συνεργασία. Το νέο ψήφισμα καλεί τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να προωθήσουν ζητήματα που βρίσκονται εδώ και χρόνια στη γαλλογερμανική ατζέντα. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. «Για πρώτη φορά υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε γερμανογαλλική οικονομική ζώνη -όχι μόνο με κοινή εσωτερική αγορά αλλά με κοινές ρυθμιστικές διατάξεις στο οικονομικό, εταιρικό και πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και κοινή βάση υπολογισμού του φόρου νομικών προσώπων. Με αυτά αναγνωρίζουμε ότι μαζί είμαστε καλύτεροι από το να είμαστε μόνοι», ανέφερε ο Αντρέας Γιουνγκ.

«Γερμανία και Γαλλία μπορούν να γίνουν πρόδρομοι»

Το εάν το κοινό ψήφισμα θα αποφέρει πράγματι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα παραμένει προς το παρόν ανοιχτό. Ο Φρανκ Μπάασνερ, διευθυντής του Γερμανογαλλικού Ινστιτούτου στο Λούντβιχσμπουργκ, υπογράμμισε στην DW ότι από αντίστοιχες διμερείς εξαγγελίες του παρελθόντος έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος. Ο ίδιος θεωρεί παρόλα αυτά ορθό τον ζήλο που επιδεικνύουν σήμερα οι βουλευτές των δύο χωρών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως επισήμανε, «ορισμένα θέματα που είναι σημαντικά για όλη την Ευρώπη βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι. Η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να πάρουν πρωτοβουλία και να γίνουν πρόδρομοι για την Ευρώπη. Υπάρχει ο τομέας της Άμυνας, τον οποίο πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου από την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν υιοθετήσει διαφορετική στάση. (…) Ένας δεύτερος τομέας θα ήταν η φορολογία επιχειρήσεων (…) και πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο η κινητικότητα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διατάξεων».

Αντρέας Νολ / Άρης Καλτιριμτζής



Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024